• Početna>
  • Vesti>

Drecun: Znamo naše crvene linije, važna vest iz Brisela različita tumačenja onoga što se dogodilo

Foto: Kurir

Predsednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže za RTS da je za njega važna vest iz Brisela da postoje različita tumačenja onoga što se desilo. Prema njegovim rečima, mi znamo koje su naše crvene linije.

Milovan Drecun je gostujući u Dnevniku RTS-a da je po njemu glavna vest iz Brisela da će se u narednom periodu nastaviti i intenzivirati razgovori o predlogu EU za sporazum o normalizaciji, da će Miroslav Lajčak pokušati da utanači neke odredbe koje su prihvatljive za obe strane i da će se onda održati još jedan sastanak sa Boreljom. 

“Za mene je važna vest da imamo različita tumačenja onoga što se desilo. Predsednik Vučić će večeras saopštiti detalje i to je veoma važno da saslušamo da bismo imali jednu kompletnu sliku o tome šta se dešavalo i u kom će pravcu ići zaštita naših vitalnih državnih i nacionalnih interesa”, kazao je Drecun.

Prema njegovim rečima, Gabrijel Eskobar je najavio da će za nekoliko dana izaći sa pojedinostima.

“A EU je objavila ono što nam je manje više bilo poznato, to je predlog koji je procureo u javnost”, navepo je Drecuhn.

Navodi da ga iz tog predloga nije ništa iznenadilo, sem “te 11 tačke koja govori o mapi puta koja bi trebalo da dogovori način kako da se implementira eventualno postignuti dogovor”.

“Nije nikakvo iznenađenje. Aljbin Kurti je govorio da je bio spreman da nešto potpiše. Predsednik Vučić je rekao da je on doneo nešto što je hteo da potpiše, zatim Borelj govori o tome da su se sagovornici složili da se ne raspravlja više o odredbama samog sporazuma, već da se krene u implementaciju. Predsednik Vučić je na to jasno rekao – da implementirati, ali šta. Mi tražimo ZSO, ali Kurti to odbija, troši najviše vremena na sastanku da obrazloži zašto ne može da prihvati ZSO”, kaže Drecun.

Drecun napominje da mi znamo koje su naše crvene linije i da se vidi žurba posrednika EU da se nešto postigne pred kraj meseca da bi oni mogli da se pohvale napretkom.

“Borelj je pažnju u svojoj izjavi skoncentrisao na ljudska prava i slobode, govoreći o tome da će srpskom narodu na KiM život biti bezbedniji, da će biti olakšan život i Srbima i Albancima, kretanje, korišćenje diploma i sve drugo, ali je ključna pitanja izbegao. Nije spomenuo ZSO, nije govorio o takozvanom međusobnom priznanju, što je za nas apsolutno neprihvatljivo, nije govorio o eventualnom članstvu takozvanog Kosova u svim međunarodnim organizacijama. Jeste najvažnije pitanje kako će ljudi živeti, ali su i ovo pitanja koja su od statusnog značaja i ona su itekako bitna”, naglasio je Drecun.

Drecun smatra da se nalazimo na početku usaglašavanja onih odredbi predloga koje bi bile prihvatljive i za jednu i za drugu stranu. 

“Te odredbe koje bi eventualno bile usaglašene mogu da se implementiraju. Ako ste obratili pažnju predsednik Vučić je rekao da će se tek dogovoriti šta da se implementira. Prvo mora da se implementira ono što je dogovoreno pre jednu deceniju”, kazao je Drecun.

Comments

Pročitaj još