• Početna>
  • Vesti>

Apelacioni sud u Prištini Todosijeviću potvrdio presudu na godinu dana zatvora

Apelacioni sud u Prištini doneo je rešenje kojim je potvrđena prvostepena presuda kojom je bivši ministar uprave i lokalne samouprave iz redova Srpske liste Ivan Todosijević osuđen na godinu dana zatvora zbog “izazivanja mržnje, nacionalne, rasne, verske ili etničke podele ili netrpeljivosti”, prenosi Telegrafi.

Todosijevića je Osnovni sud u Prištini osudio na godinu dana zatvora 19. oktobra 2022. godine, a u obrazloženju žalbene presude navodi se da su neosnovane pritužbe Specijalnog tužilaštva i Todosijevićevog branioca Nebojše Vlajića. U žalbenom rešenju navodi se da su tvrdnje Tužilaštva u pogledu pogrešne i nepotpune provere činjeničnog stanja za koje tužilaštvo tvrdi da su prouzrokovale povredu krivičnog zakona, a koje se odnose na prekvalifikaciju krivičnog dela, neosnovane.

Apelacioni sud je našao da je prvostepeni sud pravilno i potpuno utvrdio činjenično stanje i pravilno postupio kada je izvršio prekvalifikaciju krivičnog dela i kada je proglasio Todosijevića krivim za krivično delo iz člana 147. stav 1. KPRK. Žalbeno veće je ocenilo neosnovanim tvrdnje odbrane da se u konkretnom slučaju ne radi o krivičnom delu, već o verbalnom deliktu, odnosno o pravu na slobodu izražavanja.

Todosijević je prvostepeno osuđen krajem 2019. godine u Prištini zbog izjave koju je dao na obeležavanju 20. godina od NATO bombardovanja u Zvečanu, kada je naveo da je slučaj Račak izmišljen i iskorišćen kao povod za bombardovanje. Prvostepenu odluku potvrdio je kasnije i apelacioni sud u Prištini, a branioci Todosijevića su potom žalbu podneli vrhovnom sudu, čije je veće odlučilo da slučaj vrati na ponovno suđenje. Todosjević je bio ministar lokalne samouprave u vladi privremenih prištinskih institucija.

Comments

Pročitaj još