Izložba “Sretenjski ustav” u sredu u Gračanici

Galerija umetnosti Priština – Gračanica, Dom kulture „Gračanica“ i Pedagoški muzej iz Beograda, vas pozivaju na otvaranje izložbe „Sretenjski ustav“ autora Aleksandre Milovanović i Filipa Cvetkovića.

Izložba se sastoji od osamnaest banera na kojima su prikazani članovi Sretenjskog ustava donetog 15. februara 1835. godine. Bio je to prvi u nizu srpskih ustava 19. veka. Sastojao se od 14 glava i 142 člana, kojim je izvršena podela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast što se i danas smatra standardom demokratije i ustavnosti. Donošenje Sretenjskog ustava izazvalo je žestoke, negativne reakcije velikih sila zbog toga što je bio previše liberalan za ono vreme. Osudile su ga sve tri velike sile zainteresovane za Srbiju — Turska, Rusija i Austrija, a Siprijen Rober ga je okarakterisao kao “francuski rasad” u turskoj šumi. Pod međunarodnim pritiskom Ustav je već početkom marta privremeno, a 11. aprila 1835. konačno ukinut

“Ovom izložbom koja predstavlja promociju Sretenjskog ustava iz 1835. godine na jedan novi i zanimljivi način, i koja ima veoma važnu edukativnu ulogu za našu publiku, nastavljamo izlagačku sezonu u Galeriji umetnosti Priština, smo započetu izložbom fotografija o manastiru Gračanica. U nastavku sezone očekuje nas niz zanimljivih izložbi različitih sadržaja – kaže Nebojša Jevtić, v.d direktora ove ustanove.

Izložba će biti otvorena u sredu 01. marta 2023. godine, sa početkom u 19:00 časova.

Comments

Pročitaj još