• Početna>
  • Vesti>

SAD očekuju konstruktivan pristup Vučića i Kurtija povodom evropskog predloga

Photo by Alex Wong/Getty Images

Sjedinjene Države saopštile su da snažno podržavaju predlog Evropske unije o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda.

“Očekujemo da dvojica lidera priđu susretima u konstruktivnom duhu potrebnom da se napreduje u skladu sa njim”, istaknuto je u odgovoru Stejt departmenta uoči nove runde dijaloga Beograda i Prištine koja se, uz posredovanje Evropske unije, održava u ponedeljak u Briselu, prenosi Glas Amerike.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, kako je ranije preneo izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak, trebalo bi da osim zvaničnog izjašnjavanja o prihvatanju, razmotre i detalje primene evropskog predloga.

“Srbija i Kosovo kroz dijalog treba da postignu sveobuhvatni sporazum. Verujemo da normalizovani odnosi između Kosova i Srbije u konačnici treba da budu usmereni na uzajamno priznanje. Napredak u dijalogu otvoriće vrata evropskim integracijama i od suštinskog je značaja za bezbednost i stabilnost na Zapadnom Balkanu”, navedeno je u pisanom odgovoru Stejt departmenta Glasu Amerike.

O normalizaciji odnosa i sveobuhvatnom sporazumu Beograd i Priština pregovaraju više od decenije pregovaraju pod okriljem Evropske unije – uz pomoć Sjedinjenih Država. Razgovori dve strane, proces promenljivog učinka, posebno su bili usporeni tokom 2022. godine – perioda koji je obeležio napad i vojna agresija Rusije na susednu Ukrajinu, prenosi Glas Amerike.

Na pitanje može li se očekivati iskorak ili čak prekretnica posle predstojeće runde razgovora u Briselu – iz Stejt departmenta odgovaraju da ohrabruje to “što su Srbija i Kosmet u načelu prihvatili predlog Evropske unije”.

“Zvaničnici Sjedinjenih Država i Evropske unije istakli su mogućnosti predloga Evropske unije i naglasili značaj brzog napredovanja – kako bi se izbegao rizik daljih eskalacija”, navodi se u odgovoru.

“Snažno ohrabrujemo kosovske Srbe da se vrate u kosovske institucije što je pre moguće kako bi bezbednost i stabilnost za sve građane bili poboljšani. Ohrabrujemo Vladu Kosova da obezbedi uslove da kvalifikovani kosovski Srbi to mogu da učine bez odlaganja. Briselski sporazumi su predvideli integraciju kosovskih Srba u kosovske institucije. U potpunosti podržavamo te sporazume i njihovu kontinuiranu primenu”, zvaničan je stav Stejt departmenta u vezi sa tim pitanjem. 

Comments

Pročitaj još