Tematska izložba povodom Sretenja u Gradskom muzeju

Foto: Radio Mitrovica sever

Izložba posvećena Danu državnosti i prazniku Sretenje otvorena je danas u Gradskom muzeju u Kosovskoj Mitrovici.

Prikazani eksponati, reprodukcije, slike i ilustracije originalnih dela prate period od Balkanskih ratova do formiranja prvog Ustava iz 1835. godine, uz zastave i pečate ovog perioda.

Jedan od autora izložbe Ivana Milutinović rekla je da su današnjom postavkom pokušali da predstave borbu za očuvanje našeg jezika i kulture, a da je uvod u izložbu praznik Sretenje.

„Uvod u našu izložbu je svakako praznik Sretenje Gospodnje. Sretenje se slavi 40 dan od Božića, koji se po Gregorijanskom kalendaru slavi 15. februara. Videćete bitke, zbor u Orašcu, Prvi srpski ustanak, Bitka na Mišaru, Bitka na Čegri. Možemo videti i istaknute ličnosti, koje su dale doprinos ovim uspesima. Karađorđe Petrović, koji je bio vođa Prvog srpskog ustanka, voleo je svoju otadžbinu, a Rusi su na njega gledali kao na neobičnu ličnost i vođu jedne revolucije“ rekla je Milutinović.

Osim reprodukcije značajnih i istorijskih bitaka i ličnosti iz Sretenjskog ustava, prikazana je i reprodukcija spomenika od izuzetnog značaja, a to je Ćele kula, koji do danas predstavlja simbol stradanja srpskog naroda.

U okviru izložbe prikazan je film „Karađorđe“ iz 1912. godine, prvi film u srpskoj kinematografiji i izveden prigodan muzički program.

O značaju sutrašnjeg praznika i Sretenjskom ustavu govorio je istoričar Slaviša Vlašković.

Otvaranju izložbe, koju je moguće pogledati u naredne dve nedelje, prisustvovao je i Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić.

Pokrovitelj izložbe je Privremeni organ Opština Kosovska Mitrovica.

Comments

Pročitaj još