• Početna>
  • Vesti>

Bilčik u izveštaju o Srbiji: Put u EU odrediće odnosi sa Prištinom i usklađivanje spoljne politike

Foto: Tanjug

Evropska unija pozdravlja činjenicu da je članstvo strateški cilj Srbije, ali dinamiku puta u EU odrediće normalizacija odnosa sa Prištinom i usklađivanje sa evropskom spoljnom politikom, naveo je izvestilac Vladimir Bilčik u svom izveštaju pred zasedanje Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik predstavio je evroposlanicima, članovima spoljno-političkog odbora EP, nacrt godišnjeg izveštaja o Srbiji.

U izveštaju se između ostalog kaže da će tok pregovora o članstvu Srbije biti određen reformama u oblasti vladavine prava, normalizacijom odnosa sa Prištinom, ali i usklađivanjem sa spoljnom politikom Evropske unije, što uključuje i sankcije Rusiji.

Ističe se i da EP duboko žali zbog niskog stepena usklađenosti spoljne politike Srbije.

Rok za podnošenje amandmana na izveštaj je 15. februar.

O izveštaju bi trebalo dodatno da se raspravlja i da se glasa na sednici odbora u aprilu, a zatim bi na plenarnoj sedici izveštaj trebao da bude usvojen u formi rezolucije o Srbiji.

Na samitu lidera EU o dijalogu Beograda i Prištine 

U Briselu se održava i Samit lidera Evropske unije.

Na samitu se, na zahtev nekih zemalja, razgovara i o Zapadnom Balkanu, pre svega o dijalogu Beograda i Prištine.

Očekuje se da u zaključcima bude poziv Beogradu i Prištini da prihvate evropski plan iza koga stoje Francuska i Nemačka, kao i stav da je neophodno formirati Zajednicu srpskih opština u skladu sa sporazumima koji su postignuti 2013. i 2015. godine.

Visoki predstavnik za spoljnu politiku Žozep Borelj je, uoči samita lidera EU, izjavio da je za njega prva stvar da danas na samitu informiše lidere o dijalogu između Beograda i Prištine. 

Comments

Pročitaj još