• Početna>
  • Vesti>

Odbor za obrazovanje: Školama u Gračanici obezbeđen ogrev, uskoro humanitarni turnir

Foto: Kim

Drugo polugodište u svim školama na teritoriji opštine Gračanica je počelo na vreme, a nastava se odvija neposredno. Srednjoškolci su se u školske klupe vratili 16, a osnovci 23. januara. Sve škole trenutno imaju dovoljnu količinu ogreva, rečeno je na prvoj vandrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u skupštinskoj sali Opštine Gračanica. 

Na samom početku sednice u prisustvu svih članova Odbora za obrazovanje jednoglasno je usvojen zapisnik sa druge redovne sednice održane 9. novembra. 2022. godine.

Predsednik Odbora za obrazovanje Ljubiša Karadžić i direktorica Odeljenja za obrazovanje i kulturu Brankica Nićić potvrdili su da je drugo polugodište u osnovnim i srednjim školama počelo na vreme.

“Za sada nemamo nikakvih problema za normalnu i redovnu realizaciju plana i programa. Što se tiče grejanja, grejanje je u redu”, rekla je Nićićeva.

“Nastava se odvija u osnovnim i srednjim školama, naravno i u predškolskim ustanovama. Težićemo ka tome, uz logističku podršku Odeljenja za obrazovanje, da privedemo kraju ovu školsku godinu, u najboljim uslovima za naše učenike kako u osnovnim, tako i u srednjim školama”, naveo je Karadžić.

Predsednik Odbora za obrazovanje je dodao da se na sastanku Aktiva direktora škola koji je nedavno održan govorilo o ogrevu u obrazovnim institucijama.

“Postoje razlike u tome koliko je količinski kojoj školi potrebno ogreva. Neki objekti su mnogo veći za grejanje, pa se više ogreva troši. Na prethodnim sastancima govorili smo da će Opština Gračanica svakako školama kojima je to potrebno ogrev dopremiti, da dok traje grejna sezona škole budu obezbeđene. Škole nemaju tehničkih problema oko kotlova i grejanja”, rekao je Karadžić.

Direktorica Odeljenja za obrazovanje i kulturu Brankica Nićić navela je da do sada ni u jednoj školi nije bilo problema sa grejanjem.

“Opština Gračanica je na raspolaganju da u svakom trenutku priskoči u pomoć, svakoj instituciji kojoj takva vrsta pomoći treba. To smo radili godina unazad, to ćemo raditi i sada, u skladu sa našim mogućnostima. Još uvek budžet Opštine Gračanica nije otvoren, ali svakako ćemo naći načina da škole opremimo ogrevnim materijalom da ne bi došlo do zastoja i prekida u nastavi, što je i cilj svima nama”, dodala je ona.

Humanitarni turnir svih škola u martu

Dragan Maksimović, član Odbora za obrazovanje i direktor OŠ “Knez Lazar” u Donjoj Gušterici je na sednici rekao da su direktori osnovnih i srednjih škola jednoglasno podržali ideju da se organizuje sportski turnir prosvetnih radnika u martu ove godine.

“Iskreno očekujem da će učešće uzeti sve osnovne i srednje škole, jer ono što je značajno je da će taj turnir imati takmičarski duh, ali i da će biti humanitarnog karaktera. Sav novac od uplata usmerićemo u humaniratne svrhe. Očekujemo pomoć oko organizacije. Ideja je da to bude tradicija, da se on (turnir) održava u Donjoj Gušterici, gde imamo uslove”, rekao je Maksimović.

Direktor Osnovne škole “Miladin Mitić” u Lapljem Selu i predsedavajući Odobra za obrazovanje Ljubiša Karadžić je dodao da će OŠ “Knez Lazar” u Donjoj Gušterici podneti najveći teret organizacije, ali da će je ostale škole u tome podržati.

“Sama ideja je odlična, ali nisu svi prosvetni radnici sportskog tipa, glavni akcenat je da svi radnici i škole na teritoriji opštine Gračanica okupe sa idejom druženja i takmičenja, a da ekipe uplate određena sredstva koja ćemo donirati u humnitarne svrhe. To je naše malo, ali nekome će značiti”, dodao je Karadžić.

Direktorka Odeljenja obrazovanja Brankica Nićić je kazala joj se ideja sviđa, a posebno njen kranji cilj.

“Opština Gračanica i Odeljenja obrazovanja vam stoji na usluzi. Imate našu logističku podršku”, rekla je Nićićeva.

Sve škole na teritoriji opštine Gračanica su, u duhu tradicije, obeležile školsku slavu Svetog Savu, kazao je predsednik Odbora za obrazovanje Ljubiša Karadžić i dodao da zbog slabe zainteresovanosti ove godine nije organizovan Svetosavski bal.

Comments

Pročitaj još