“Čekajući Srbe”

Foto: KP

Kosovska policija po treći put produžava rok za prijem policijskih službenika. Ovoga puta taj rok je do 10.februara.

U više navrata pokrenuta je kampanja, kako kažu u policiji Kosova, koja ima za cilj podizanje svesti građana o važnosti rada te službe u korist svih ljudi. Objavljen je  konkurs za prijem službenika za sve manjinske zajednice, odnosno Srbe, Bošnjake, Turke, Gorance, Rome, Aškalije, Egipćane, ali i za Hrvate, Crnogorce i Makedonce, uz precizno naglašene uslove konkursa.

Da li će posle više poziva uslediti prijava na konkurs?

Uporedo sa poslednjom krizom na severu Kosova mogle su da se čuju brojne informacije ako analiziramo redom, ali i dalje se ne nazire rešenje po ovom pitanju.

Međunarodna zajednica, SAD i EU kao posrednici u rešavanju krize na Kosovu, nisu se bavili ovim, već pitanjima deeskalacije tenzija na terenu, pokušajem da se albanska strana obaveže na ispunjavanje obaveza proisteklih iz Briselskog sporazuma, te zahtevima da se uklone barikade, a zapravo najveća kriza u poslednje dve decenije nastala je 5. novembra kada su Srbi napustili kosovske institucije.

Zbog odluke vlade Kosova o preregistraciji tablica izdatih u Srbiji, napustili su sve kosovske institucije.

Šef regionalne operative Mitrovica Sever Kosovske policije  kapetan Aleksandar Filipović ostavku je dao u ime zaposlenih u Kosovskoj policiji uz poruku “Dosta je bilo”, a policajci angažovani u regionu Sever simbolično su skinuli svoje uniforme.

Kosovska policija je angažovana na održavanju javnog reda i kontrole saobraćaja na severu Kosova odmah posle ostavki Srba u kosovskoj policiji.

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja izjavio je dan posle, da će kosovska policija razmotriti ostavke oko 600 srpskih policajaca nakon čega će biti otvoren konkurs za prijem novih policajaca na severu, preneo je Reporteri.

Svećlja je podvukao da kosovska policija neće ni u kom slučaju prekršiti nijedan član jer je garant sprovođenja zakona.

“Na osnovu Administrativnog uputstva  o radnom odnosu u Policiji Kosova, policajci koji dobrovoljno podnesu ostavku nemaju pravo da se ponovno vrate ili zaposle.

Međutim, procedura je da policijski službenik mora 30 dana ranije da najavi svoju ostavku Direkciji za osoblje, tako da je procedura za njihovo razrešenje trajala duže od uobičajene. Policijski službenici su svoje ostavke predavali u danima nakon 5.novembra”.

Već polovinom novembra prošle godine usledilo je  potpisivanje ugovora između države Srbije i Srba koji su napustili prištinske institucije, u četiri opštine na severu Kosova.

Kancelarija za KiM koja je posredovala u ovom postupku, saopštila je tada da će ovim ugovorima, Srbi koji su napustili institucije imati regulisane sve obaveze iz radno-pravnih odnosa, penziono i zdravstveno osiguranje. To je značilo da će isplata zarada biti redovna, shodno primanjima koja su dobijali u prištinskom sistemu.

Na ovaj način, poslata je poruka da će narod biti zaštićen i zbrinut i da ima svoju državu iz sebe, kao i da potpisivanje ugovora predstavlja ispunjenje obećanje Aleksandra Vučića.

Pred kraj kalendarske 2022.godine kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je na godišnjoj konferenciji za novinare  da je Kosovo država svih i u nju su svi dobrodošli, bez obzira na versku ili rasnu pripadnost.

“Mi se zalažemo za jasnu podelu između vere i države, između verskih ustanova i demokratskih institucija”, kazao je on.

Obećao je fond u novoj godini od nekoliko miliona evra za preduzeća koja će zaposliti multietničku radnu snagu.

“Praznina koja postoji unutar naših zajedničkih institucija, posle kolektivne i uglavnom nametnute ostavke nekoliko stotina Srba mi ne želimo da popunimo Albancima”, rekao je tada kosovski premijer.

“Zato pozivam sve Srbe sa Kosova da apliciraju za ova radna mesta, a pogotovo Srbe koji nisu imali šanse do sada”, ponovio je Kurti.

Desetak dana kasnije u jednom srpskom mediju, tačnije “Novostima” pojavljuje se naslov “Kurti vrbuje srpske policajce”.

Najnoviji plan kosovskog premijera Aljbina Kurtija je da u svoje redove vrati između 100 i 150 srpskih policajaca koji su sa ostalim Srbima napustili kosovske institucije, a jedan od uslova za povratak je da se izjasne da su ih primorale nepoznate maskirane osobe da skinu uniforme, pišu Novosti.

Prema informacijama “Novosti”, Kurti je pokrenuo mehanizme kako bi ovaj plan sproveo u delo, a u vezi sa tim, održao je sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova Dželjaljom Svečljom, koji je dobio nalog da realizuje ovu ideju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je dan kasnije potvrdio da će se Srbi sa severa Kosova vratiti u kosovske institucije kada se ispuni i njihov drugi uslov, odnosno formira Zajednica opština sa srpskom većinom. Ova zajednica je dogovorena u okviru dijaloga Kosova i Srbije ali je za kosovske vlasti neprihvatljiva zbog neusklađenosti nekih delova sporazuma sa zakonima Kosova.

S druge strane kosovski premijer Aljbin Kurti je izjavio za “Gazetta express”, da povratak Srba u institucije ne može biti političko, nego pravno i ustavno pitanje.

Podvukao je, da je tada apelovao na sve Srbe da ne napuštaju kosovske institucije, ali da ih sada nije zvao da se vrate, tvrdeći da je to pravna i institucionalna stvar.

Manjinskim zajednicama su neprestano stizali pozivi da se prijave na konkurs kosovske policije koji je u prvom krugu bio do 15.januara, zatim je produžen do 26. januara i sada do 10. februara 2023.godine. Aljbin Kurti je pre oko mesec dana uputio poziv na srpskom jeziku, što je učinio i kosovski ministar unutrašnjih poslova Đeljelj Svećlja, a pre njih  zamenica premijera Emilija Redžepi.

Srbija je obezbeđivanjem mesečnih plata za bivše pripadnike policije Kosova, garant njihovog preživljavanja i opstanka, ali šta će se dešavati dalje sa onima koji možda budu imali ideju ili viziju druge vrste “da Srbe u srpskim sredinama štite Srbi”?!

Podsetimo, kao strateški, okarakterisan je tada potez devet novih poslanika iz redova Srpske liste i jedan iz GI SPO koji su položili zakletve i na taj način zamenili one koji su dali ostavke u Vladi Kosova. Srpska lista je poručila da je ova odluka strateška, te da „ne zaustavlja proces napuštanja institucija“. Nedavno je, takođe iz skupštine opštine Zubin Potok, stigla informacija sa sednice na kojoj su mandate preuzeli članovi GI” Za Zubin Potok”, uz obrazloženje da mandate neće ostaviti Albancima.

Da li će treći rok na otvoreni konkurs za prijem policajaca iz redova manjinskih zajednica nešto promeniti, ostaje otvoreno pitanje.

U medjuvremenu, međunarodni predstavnici i dalje pozivaju da se razgovorima dođe do rešenja kosovske krize, da je njihova preporuka da se ispuni potpisano i formira Zajednica opština sa srpskom većinom a Srbi da se vrate u kosovske institucije.

Comments

Pročitaj još