• Početna>
  • Vesti>

Petković: Srbi ni na koji način ne destabiliziju prilike na terenu, Priština se plaši mira

Foto: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iskren i dosledan čuvar stabilnosti regiona, te da je zato kako je rekao ” prirodno opsesivna meta za napade ratnohuškačkog režima Aljbina Kurtija”.

“Priština se najviše plaši mira, jer u miru se topi tolerancija za Kurtijevu politiku rušenja dijaloga i nastojanja da se za probleme na Kosovu i Metohiji nađe diplomatsko i kompromisno rešenje. Vjosa Osmani može da pokušava da nedovoljno informisanoj zapadnoj javnosti prodaje bajke o Srbima kao pretnji, ali u političkim i diplomatskim krugovima je veoma dobro prepoznato ko svakodnevno nastoji da ponovo raspali balkansko bure baruta” naveo je Petković u saopštenju.

Direktor Kancelarije je napomenuo da nisu Srbi ti koji destabilizuju prolike na terenu i da upravo same činjenice dokazuju suprotno.

“Besramna je laž da predsednik Srbije i Srbi na Kosovu i Metohiji na bilo koji način destabiliziju prilike na terenu, jer činjenice govore upravo suprotno – da su jedina pretnja miru ekstremisti koji, inspirisani Kurtijevom šovinističkom politikom, gotovo svakodnevno napadaju i zastrašuju srpski narod. Samo od početka godine dogodilo se deset napada na Srbe na Kosovu i Metohiji, uključujući i napade iz vatrenog oružja na decu i goloruke civile, što potpuno razgolićuje laži Vjose Osmani o navodnom smanjenju broja etnički motivisanih incidenata” stoji u Petkovićevom saopštenju.

Petković ocenjuje da godinama unazad nije zabeleženo nasilje kakvo se sada sprovodi nad srpskimnarodom na Kosovu i Metohiji.

“Istina je zapravo da na delu imamo eksploziju nasilja kakvo nije viđeno godinama unazad, i to svedoči o paničnoj potrebi Prištine da Srbiju uvuče u sukobe sa NATO, kako bi onda imala izgovor za nastavak neispunjavanja obaveza preuzetih Briselskim sporazumom. Aljbin Kurti i njegovi advokati poput Vjose Osmani su spremni čak i da izazovu sukobe širih razmera, samo da ne bi morali da ispune obaveze koje se tiču formiranja Zajednice srpskih opština, ali agresivna i ratoborna priroda Kurtijeve politike ne može se kamuflirati dezinformacijama i neosnovanim napadima na Srbiju i njenog predsednika” zaključuje Petković.

Comments

Pročitaj još