• Početna>
  • Vesti>

Dačić posle sastanaka sa Boreljom i Lajčakom: Razumeli su crvenu liniju Beograda

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je o dijalogu Beograda i Prištine i evropskim integracijama Srbije sa čelnicima Evropske unije u Briselu. Dačić se sastao sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom, izaslanikom za Kosovo Miroslavom Lajčakom, članovima Evropske komisije i evropskog parlamenta.

Posle razgovora u Beogradu i Prištini prošle nedelje, o dijalogu i mogućem sporazumu razgovaralo se i u Briselu. Šef srpske diplomatije kaže da su Žozep Borelj i Miroslav Lajčak istakli konstruktivni pristup Beograda najnovijoj fazi razgovora.

Istakli su želju da se u narednom periodu ne bave svakonedeljnim konfliktima koji se dešavaju na KiM, za koje je po našem mišljenju isključivo kriv (Aljbin) Kurti, već da se dođe do dogovora koji bi dao čvršće garancije i obezbedio mir i stabilnost. U tom smislu su konstruktivno ocenili angažman predsednika Vučića i Srbije”, naveo je Dačić.

Dačić kaže da su sagovornici razumeli da je crvena linija Beograda članstvo Kosova u UN, kao i da formiranje zajednice ne sme da bude sporno. Šefu evropske diplomatije preneo je da pozicija Beograda u odnos na rat u Ukrajini nije odraz vrednosnog opredeljenja već refleksija na pitanje teritorijalnog integriteta Srbije.

Žozep Borelj kaže da je na jučerašnjem sastanku izvestio ministre spoljnih poslova država članica o poseti evropskih i američkih diplomata Beogradu i Prišitini.

“Naglašavam da bi napredak u pravcu sporazuma doneo značajne prednosti za obe strane. To je jedini način da se prekine ciklus kriza na terenu i smanji rizik nove eskalacije. Očekujemo spremnost na ozbiljan i konstruktivni angažman kako bi rad na sporazumu napredovao”, istakao je Borelj.

Godišnji izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji

O KiM, očekivano, bilo je reči u godišnjem izveštaju Evropskog parlamenta o Srbiji, čiji je nacrt pripremio izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik.

Vladavina prava, normalizacija odnosa sa Prištinom i usklađenost sa zajedničkom spoljnom politikom EU odrediće dinamiku daljih pregovora o članstvu Srbije u EU, navodi se u izveštaju.

Evropski parlament podržava sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i poziva na uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

U izveštaju se navodi da EP “žali zbog kontinuirano niskog stepena usklađenosti Srbije sa spoljnom politikom EU”. Naglašava se da su “neke ključne komponente srpske spoljne politike u direktnoj suprotnosti sa stavovima EU” i dodaje da Srbija, kao kandidat, mora da se drži principa i vrednosti Unije.

Comments

Pročitaj još