• Početna>
  • Vesti>

Patrijarh Porfirije i arhijereji SPC: Rukovodstvo Srbije na čelu sa Vučićem, neće i ne može pristati na uspostavljanje nezavisnosti KiM

Foto: SPC

Rukovodstvo Republike Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandarom Vučićem, neće i ne može pristati ni na kakva uslovljavanja koja imaju za cilj uspostavljanje nezavisnosti Kosova i Metohije – uverenje je patrijarha srpskog Porfirija i arhijereja SPC, stoji u saopštenju koje je danas povodom razgovora patrijarha sa predsednikom Srbije, objavljeno na zvaničnom sajtu Srpske pravoslavne crkve. Povod za ovu posetu, bio je praznik Svetog Jovana Krstitelja, koji poglavar SPC proslavlja kao svoju krsnu slavu.

“Na praznik Svetog Jovana Krstitelja, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić posetio je patrijarha srpskog Porfirija iu Patrijaršijskom dvoru, uzeo učešće u molitvenom činu osvećenja slavskog kolača. Predsednik Srbije je čestitao krsnu slavu predstojatelju Srpske Pravoslavne Crkve, a potom njega i prisutne arhijereje izvestio da tokom dana ima važne i veoma ozbiljne sastanke u vezi sa Kosovom i Metohijom” navedeno je u tekstu.

U saopštenjju se dalje kaže da su patrijarh SPC i njeni arhijereji, ovom prilikom još jednom ponovili poznati, jasan i nedvosmislen stav Srpske Crkve da su Kosovo i Metohija sastavni i neotuđivi deo Republike Srbije i da je njegovo očuvanje u granicama Republike Srbije ustavna obaveza i imperativ kako za Crkvu tako i za našu državu.

“U tom smislu patrijarh Porfirije i arhijereji su izrazili uverenje da rukovodstvo Republike Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandarom Vučićem neće i ne može pristati ni na kakva uslovljavanja koja imaju za cilj uspostavljanje nezavisnosti Kosova i Metohije. Srpska Pravoslavna Crkva će uvek podržavati rukovodstvo Republike Srvije u nastojanjima za očuvanje Kosova i Metohije kao neotuđivog dela Srbije, kao i za saživot u miru i međusobnom razumevanju u skladu sa međunarodnim pravom svih građana koji žive na Kosovu i Metohiji” ističe se u saopštenju.

Comments

Pročitaj još