• Početna>
  • Vesti>

Lajčak: Nadam se da ćemo doći do punog razumevanja i korisnog potencijala ovog predloga

Printscreen video RSE

Evropsko-američki tim diplomata očekivao je od Aljbina Kurtija ” bolje razumevanje” za evropski predlog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, rekao je nakon razgovora u Prištini u petak specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak.

Radi se o predlogu EU koji podržavaju Nemačka, Francuska i SAD, koji je predstavljen u septembru i decembru.

“Očekivali smo bolje mogućnosti razumevanja ove ponude. Nadam se da ćemo doći do punog razumevanja i korisnog potencijala ovog predloga. Nastavićemo da radimo na tome”, rekao je kratko Lajčak novinarima.

Naveo je kako je razgovor sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem bio “iskren i otvoren” ali da u ovom trenutku ne može da otkriva više detalja.

Lajčak je naveo da ova poseta pet stranih diplomata pokazuje da je međunarodna zajednica posvećena procesu normalizacije odnosa između dve strane.

Nakon Prištine diplomate idu u Beograd na susret sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučućem.

U timu su specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, te specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, izaslanici Francuske Emanuel Bone, Nemačke Jens Plotner i po prvi put u delegaciji je italijanski izaslanik Frančesko Talo, savetnik premijera Italije.

Cilj posete je i da se pripremi održavanje naredne runde dijaloga na najvišem političkom nivou, koji vode i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti.

Nakon sastanka sa Kurtijem u Prištini 20. januara, američki diplomata će se zajedno sa svojim evropskim kolegama sastati i sa Vučićem u Beogradu.

Ova poseta stranih diplomata dolazi dva dana nakon što je zvanična Priština donela odluku da na teritoriji Kosova ne mogu da se kreću vozila sa KM (Kosovska Mitrovica) tablicama, koji su registrovani od 7. decembra po novoj uredbi Vlade Srbije.

Comments

Pročitaj još