• Početna>
  • Vesti>

Izlili se Ibar i Koriljačka reka, na magistralnom putu odroni i klizišta

Foto: Radio Mitrovica sever

Obilne padavine izazvale su u pojedinim mestima na području opštine Zvečan izlivanje reka iz korita.

Koriljačka reka se izlila iz korita i poplavila priobalje i pojedine kuće u više naselja na području ove opštine.

Ibar se izlio i u Grabovcu. Alamantna je situacija u opštini Zvečan u naseljima Žitkovac i Žerovnica.

Posle mnogo godina Ibar se duž korita izlio i u Kosovskoj Mitrovici.

Ibar se izlio i u Grabovcu. Alamantna je situacija u opštini Zvečan u naseljima Žitkovac i Žerovnica. Posle mnogo godina Ibar se duž korita izlio i u Kosovskoj Mitrovici.

Saobraćaj se odvija u veoma teškim uslovima. Na magistralnom putu koji od Kosovske Mitrovice vodi ka Leposaviću česti su odroni, a na ulazu u Grabovac, kiša je na kolovoz nanela velike količine zemlje. Odrona ima i na deonici između Grabovca i Srbovca, ali i dalje, ka Leposaviću.

Put od Zvečana ka Žerovnici je potpuno pod vodom. Na više mesta dodatni zastoj prave vozila koja su zbog visokog nivoa vode, ostala u kvaru.

Kritično je i u naseljima Gvozdići i Korilje. Sa jedne strane u centar naselja se sliva voda koja pristiže iz Potoka sa brda i na raskrsnici se spaja sa izlivenom Koriljačkom rekom.

Potok, kako meštani nazivaju ovaj inače omanji vodeni tok, nabujao je usled obilne kiša i na višim tačkama, poput one u Koloniji.

Kod Sočanice, put je potpuno pod vodom, javljaju građani.

I na području opštine Zubin Potok situacija je kritična. Obilna kiša, prouzrokovala je odron na putu kod sela Varage, gde je saobraćaj trenutno u potpunom zastoju.

Ekipe komunalnih preduzeća i vatrogasnih službi su na terenu.

“Stanje na terenu danas je jako teško, u poslednjih 20-30 godina nije zabeležena ovakva situacija. Nismo uspeli da od prethodne štete saniramo nastale štete u pojedinim delovima opštine, a sada smo u katastrofalnoj situaciji. Iz okolnih brdskih predela, svi vodotokovi su se slili, količine padavina su velike. Nemamo mogućnost da merimo kolike su količine po kvadratnom metru, ali u našem obilasku u vremenskom rasponu od 2 sata, nivo vodotokova je porastao za metar”, rekla je za TV Most Nadica Hristov, rukovodilac Odeljenja za urbanizam u opštini Zvečan.

Sva  područja u opštini Zvečan su ugrožena, jutros su bili  najugroženiji predeli i domaćinstva pored korita Koriljske reke i Kozarevače, sada su već ugroženi predeli oko Banjske reke i strahuje se od povećanja nivoa u svim vodotokovima. 

“Ne znam kakva će biti situacija u narednom periodu, ne znamo kakva će situacija biti sa Ibrom, ali ako kiša ne stane biće lošije stanje”, ističe Nadica Hristov.

“Ono što mi kao lokalna samouprava možemo da uradimo jeste da angažujemo sva raspoloživa sredstva, uključena je vatrogasna jedinica, jedinica civilne zaštite, Javno komunalno preduzeće sa mehanizacijom, a u susret nam izlaze preduzeća koja rade na održavanju magistralnih i regionalnih puteva i privatna preduzeća koja imaju teške mašine. Svi smo na terenu, pokušavamo da pristupimo tamo gde je moguće, osim štete u domaćinstvima imamo štete i na infrastrukturi”, navodi ona.

Usled loših vremenskih prilika, jedan električni stub na području opštine Zvečan se porušio, pa su sela Grabovac, Žitkovac, Žerovnica i Doljane ostala bez električne energije. Iz Elektrodistribucije saznajemo da su ekipe odmah izašle na teren i otklanjaju kvar.

Iz Hidrometeorološkog zavoda Srbije, prethodnih dana je izdato upozorenje na velike količine padavina koje se očekuju na jugu i jugozapadu Srbije, a koje bi iznosile više od 40 l/m2 za 24 h.

Prema najavama RHMZS, tokom celog dana u Kosovskoj Mitrovici i okolnom području, biće uslova za kišu, koja će tokom noći preći u sneg. Danas maksimalna temperatura 9 stepeni Celzijusovih. U toku noći u padu.

Comments

Pročitaj još