• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Pred nama jedna od najtežih godina u političkom i ekonomskom smislu

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je pred nama jedna od najtežih godina u savremenoj istoriji i u političkom i u ekonomskom smislu i najavio da će se u petak sastati sa pet predstavnika – Nemcima, Francuzima, Italijanima, Amerikancima i Miroslavom Lajčakom.

Vučić je u Davosu u izjavi novinarima kazao da su pred Srbijom teška vremena, naročito imajući u vidu politički razgovor koji je imao sa Miroslavom Lajčakom.

“Sve što sam čuo, niko više ne želi da čuje ili vidi da postoji drugačiji pogled, jedino što ih zanima jeste nezavisno Kosovo, sankcije Rusije, nema protivljena. Pred nama je odlučujuća, presudna godina tako da je svakako jedna od najtežih u našoj savremenoj istoriji i u političkom i u ekonomskom i svakom drugom smislu”, rekao je predsednik.

Pred Srbiju se postavlja pitanje, kako kaže predsednik, koju će politiku da izabere, politiku podsticanja rasta ili politiku čuvanja niskog javnog duga.

Navodeći da mu predstoje važni razgovori tokom vikenda, Vučić je rekao  da ima potvrđeno da će se u petak sastati sa pet predstavnika – Nemcima, Francuzima, Italijanima, Amerikancima i Lajčakom.

“Očekujem težak razgovor, tokom vikenda kada mi obavimo konsultacije – predstavnici Vlade i ja, onda ćemo se najkasnije u ponedeljak  obratiti javnosti sa novim merama i sa tim da kažemo šta je to što se od Srbije traži, očekuje u vezi KiM, a i po pitanju sankcija Rusiji”, kazao je Vučić.

Najgori deo Rezolucije EP onaj o zahtevu Kosova za prijem u EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je  da je Rezolucija EP o usaglašavanju spoljne politike Srbije sa EU koja je danas usvojena licemerna, a da je deo koji se odnosi na KiM mnogo gori.

On je novinarima u Davosu rekao da je posao EU da traži usaglašavanje, ali da je mnogo gori deo koji se odnosi na KiM, a koji kaže da se pozdravlja zahtev tzv.Kosova za članstvo u EU.

“Međutim, traži se intenziviranje dijaloga na osnovu međusobnog priznanja, da se osuđuje niz eskalatornih poteza Srbije i aktera podržanih od strane Srbije, a koji uključuju nelegitimne blokade, napade i pretnje vojnom akcijom, da je nezavisnost Kosova nepovratna i da se pozivaju članice EU koje nisu priznale Kosovo da to učine”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, u rezoluciji se osuđuje secesionistička retorika u BiH, pozivaju se svi da usvoije sankcije protiv onih koji podržavaju secesionističke težnje.

“Ima li gorih secesionista od onih koji pozivaju na to, baš tih 22 zremalja EU ima li gorih podržavalaca secesionističke politike”, rekao je Vučić.

Mogu da zamislim šta piše u Statutu ZSO koji pravi NVO “Fridrih Ebert”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da samo može da zamisli šta piše u Statutu ZSO koji je napravila nemačka nevladina organizacija Fridrih Ebert.

On je novinarima u Davosu, na pitanje šta misli o tome što je ta nemačka NVO samoinicijativno pripremila Statut, rekao da se sada pokazalo ko zaista laže.

“Sada su to potvrdili, a rekli su nam da lažemo kada smo rekli da su sastančili u Aeroklubu. Što lažete, ko je to od vas tražio i što ste to radili. To je posao Upravljačkog tima koji sastavljaju Srbi. Jel vam neko to tražio, zašto to radite”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, oni misle da imaju pravo da rade šta hoće.

“Može im se, sila sve može… Mogu i da lažu i rade što im niko nije tražio i još će da kažu da su to zbog nas radili, a mogu da zamislim šta tamo piše. Da stavimo jedan mikrofon na kome piše ZSO i to će da bude ingerencija ZSO”, primetio je ironično Vučić.

Sporazum može i prekosutra ako Kurti odustane od secesionističkih ideja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da bi dogovor sa Prištinom mogao da bude sklopljen i prekosutra, a ne kako tvrdi premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti u narednim mesecima, kada bi Kurti odustao od secesionističkih namera.

Vučić je to rekao u Davosu gde učestvuje u radu Svetskog ekonomskog foruma, a odgovarajući na pitanje novinara kako vidi izjavu Kurtija da očekuje da bi dogovor Beograda i Prištine mogao da bude postignut u narednih nekoliko meseci.

Na pitanje kako vidi Rezoluciju Evropskog parlamenta i to što se traži usklađivanje sa spoljnom politkom, Vučić kaže da ga to manje interesuje od dela gde piše da je Kosovo nezavisno – da je to neprovratan proces, da se osuđuje svaka secesionistička retorika kao i da treba sankcionisati sve koji to podstiču.

 Predsednik kaže da o secesiji pričaju oni koji su to učinili i u tom papiru EP kažu da treba da se osude svi secesionisti. 

“A oni secesionisti, oni proveli nasilnu secesiju dela naše teritorije. Dakle, dokle taj bezobrazluk može da ide. Ne možete da izdržite, nemam reč koju bih upotrebio. Oni traže da osudimo one koji podržavaju secesiju, valjda delove KiM i delove BiH. Oni koji su pogazili Povelju UN, bombardovali jednu zemlju i izvršili nasilnu secesiju. I vi to kada čitate da ne poverujete”, rekao je predsednik.

Dodao je da ne može da veruje kada vidi u delu medija navode “omča oko vrata Vučiću” i upitao zar to nije omča i njima i omča za celu zemlju.

“Zar samo ja moram da brinem o zemlji 10 puta više i radujte se što će naša zemlja da prođe gore zahvaljujući bezobzirnosti predstavnika nekih zapadnih država”, ukazao je Vučić.

Predsednik je poručio da će biti potrebno što više zajedništva i jedinstva da bi sačuvali Srbiju. 

Comments

Pročitaj još