• Početna>
  • Vesti>

Petković: Kurti krši sporazum kojim je predviđeno da “KM” tablice ostaju do konačnog rešenja

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Vlada Srbije donela je 7. decembra Uredbu o posebnim uslovima važenja registracije motornih vozila koja imaju registarske oznake gradova i opština na području “Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, koja se na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija nalazi pod privremenom upravom civilne misije Ujedinjenih nacija UNMIK”. Uredba je stupila na snagu 7. decembra.

Period važenja registracionih nalepnica za vozila sa registarskim oznakama iz člana 2. ove uredbe produžava se do postizanja rešenja po ovom pitanju u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Vozila iz člana 2. ove uredbe pod uslovima propisanim ovom uredbom mogu učestvovati u saobraćaju uz dokaze o tehničkoj ispravnosti i obaveznom osiguranju.

Uredbu u celosti smo objavili 7. decembra na našem sajtu.

Međutim, u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića stoji da “od jutros kosovski policajci ne dozvoljavaju vozilima koja imaju uredne registracije sa „KM“ oznakama da pređu preko prelaza Jarinje i Brnjak. Petković kaže da Aljbin Kurti ponovo pokušava da izazove novu krizu i tenzije na severu Kosova i Metohije.

“Kurtijevi policajci zadržavaju pojedina vozila na administrativnim prelazima, dok su vozaču saniteta zapretili da sledeći put neće moći da uđe na prostor pokrajine i prevozi bolesnike u vozilu sa KM tablicama” navodi Petković.

“Reč je o brutalnom kršenju i gaženju sporazuma o registarskim oznakama koji su Beograd i Priština postigli u Briselu 23. novembra prošle godine, nakon ozbiljne krize koja je pretila da potpuno ugrozi mir na Kosovu i Metohiji. Tim sporazumom, predviđeno je da do konačnog rešenja o tablicama, KM registarske oznake ostaju u punoj upotrebi. Takođe, tim sporazumom Priština se obavezala da odmah obustavi kaznenu politiku i sve aktivnosti po pitanju tzv. preregistracije vozila prema vozačima vozila sa KM tablicama. Tada je Beograd prihvatio da zastane sa izdavanjem novih registarskih oznaka” dodaje Petković u svom saopštenju.

“Međutim, jutros je Kurtijeva policija jednostrano i protivpravno počela da sprovodi ponovo kaznenu politiku, da maltretira Srbe na prelazima i ruši sporazum čime pravi uvod u nove tenzije i probleme na severu KiM” izjavio je Petar Petković.

Petković je zatražio od Evropske unije, koja je garant sporazuma, da zaštiti i omogući njegovo sprovođenje i jasno se odredi prema ovakvim potezima Prištine.

“Kurti po običaju tajming nije slučajno odabrao i svoje mere počinje da sprovodi dok se u Davosu održava forum koji treba da napravi mostove mira i saradnje, kao što je tokom samita u Berlinu smenjivao Nenada Đurića i gazio Briselski sporazum.Svoje akcije počinje na Krstovdan, što dodatno govori o Kurtijevim namerama da provocira Srbe”, dodao je Petković.

Podsetio je i na prošlogodišnju krizu, koju je kako kaže izazvao Kurti odlukom da nasilno i bez ikakvog pravnog osnova ukida KM registarske oznake i Srbima izriče opomene i naplaćuje nekakve kazne, a od jutros ponovo je posegao za svojim nasilnim protivpravnim i jednostranim merama direktno protiv srpskog naroda. Više je nego očigledno da jedini izazivač kriza i svih nevolja na KiM je Aljbin Kurti.

Comments

Pročitaj još