• Početna>
  • Vesti>

Petković o Kurtijevim izjavama u vezi ruskih uniformi, masakra i neplaćanja struje na severu

Foto: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je kosovski premijer Aljbin Kurti u svom obraćanju zapadnoj javnosti izgovorio tri laži, na koje je on odgovorio u saopštenju.

Prva laž je, kaže Petković, da su ljudi u ruskim uniformama autobusima dovođeni na barikade iz Srbije.
“Odgovor: Prelazi Jarinje i Brnjak bili su zatvoreni od strane Kosovske policije još prvog dana barikada, a putevi blokirani. Jedini prelaz gde bi autobusi mogli da prođu je Merdare, koje se nalazi južno od Ibra. To značii, ili je te nepostojeće autobuse pustio Kurti, ili Kurti laže kao pas. Biće da je ovo drugo! Dodatno, što Kurti ne pokaže dokaze? Ne može, jer ih NEMA, jer ni ne postoje” navodi Petković u saopštenju.

Petković dalje podseća da je dogovor o sklanjanju barikada i očuvanju mira doneo je predsednik Srbije i srpski narod na severu.

“Tako da su još jednom pale sve Kurtijeve laži da Beograd poslednjih godinu dana želi da napadne Kosovo. Pa kako bi Beograd napao, kada je Vučić sačuvao mir. Sve vreme ko je napadao je Kurti, slanjem Rosu na severu” stoji u tekstu.

Druga laž je, navodi dalje Petković, da bi Albanci, u slučaju da nema Nato trupa na KiM, bili masakrirani

“Odgovor: Jedini narod koji se napada, progoni i ubija od strane Prištine je srpski narod na KiM. Pritom se to stradanje dešavalo ne samo u vreme rata, nego i posle, i to kad su Kfor i Nato uveliko bili prisutni na KiM. Poslednji pokušaj takvog ubistva desio se na Badnji dan, kada je pripadnik tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga pucao u dete Stefana i mladića Miloša dok su nosili badnjak” istakao je direktor Kancelarije.

Treća Kurtijeva tvrdnja koju je Petković okarakterisao kao lažnu jeste da ekonomski, Priština proliva krv zbog neplaćanja struje na severu.

“Odgovor: Sporazum o energetici je postignut na insistiranje Beograda. Da bi licenca za Elektrosever postala operativna Priština mora da ispuni svoje obaveze, što podrazumeva i dogovor o distributivnim uslugama. Tog odgovora još uvek nema. A na kraju, da je Kurtiju zaista stalo da se sprovede mapa puta, ne bi stvarao ratno stanje na severu, gradio baze i ugrožavao živote ljudi. Kad neko hoće sprovođenje sporazuma, on stvara uslove za to, a ne šalje ROSU da okupira sever” stoji na kraju saopštenja.

Comments

Pročitaj još