• Početna>
  • Vesti>

Dajana Paunović obišla ranjene dečake iz Štrpca: Vi ste srca junačka; bićemo uvek uz narod na KiM

Foto: Fondacija "Dajana Paunović"

Dečake koji su ranjeni na Badnji dan u Štrpcu, Stefana (11) i Miloša Stojanovića (21), a na koje je pucao Azem Kurtaj pripadnik KBS, danas je obišla Dajana Paunović – osnivač i direktor fondacije koja nosi njeno ime. Tokom obilaska Stefana u bolnici u Gračanici i Miloša u njegovom domu u selu Gotovuša, Paunovićeva je deci uručila poklone u vidu IT opreme i još mnogo drugih darova prikladnih njihovim uzrastima.

”Danas smo ovde na prvom mestu da pružimo podršku ovim dečacima, ovim srcima junačkim i da im pokažemo da Srbija, kao i svi ljudi dobre volje stoje uz njih. Da im poželimo da se što pre oporave. Ali, ovde smo i da pošaljemo jasnu poruku da ničija deca, ma koje nacionalnosti bila, ne smeju da budu meta napada i to samo što po rođenju pripadaju nekom narodu, što vole i osećaju svoj nacionalni i verski identitet i vole i neguju svoju tradiciju i ponosno nose ime svog naroda”, rekla je Paunovićeva tokom obilaska dečaka Stefana, koga je posetila zajedno sa gradonačelnicom Gračanice Ljiljanom Šubarić.

Istakla je da je ovo samo početak njihovog viđenja i da će biti tu za sve što treba, kada je u pitanju pomoć ne samo njima, već i svim njihovim vršnjacima na Kosovu i Metohiji, kao i do sada.

”Ono što se dogodilo na Badnje veče u Štrpcu mora da postane deo mračne prošlosti, a svi naši napori moraju da budu usmereni na to da se ovakve stvari nikada više ne ponove, da naša deca, kao i deca naših suseda, odrastaju u miru, da imaju sigurnu i izvesnu budućnost. Svesni smo da je dug i trnovit put do pomirenja u regionu, ali moramo da učinimo sve da do pomirenja i dođe, i da zajedničkim snagama izgradimo međusobno poštovanje i poverenje. To je jedina politika kojom moramo da se vodimo, to je politika života, politika budućnosti i napretka i ona će uvek pobediti politiku prošlosti, smrti i vraćanja balkanskih naroda u beskonačne i besmislene sukobe”, poručila je ona.

Tokom posete Štrpcu, koju je realizovala zajedno sa predstavnicima ove opštine, Paunovićeva je poručila da danas svi imaju obavezu „prvenstvo da stvaramo budućnost za našu decu, a ne da ispravljamo istorijske nepravde kojih je bilo na svim stranama“.

”To treba ostaviti pravnicima i istoričarima, a mi kao političari moramo da se bavimo isključivo budućnošću. To je naša obaveza i jedini imperativ!”, poručila je ona.

U Štrpcu je obišla i malog Aleksu, koga je u nekoliko navrata Fondacija „Dajana Paunović“ posećivala i ranije, i ovom prilikom mu uručila poklone povodom novogodišnjih i božićnih praznika koje je Fondacija donirala uz pomoć kompanije ”Pertini”, Nikole Vučena predsednika opštine Smederevska Palanka i Miloša Simića predsednika GO Rakovica.

”Pokazali smo jedinstvo, da nevladin i vladin sektor zajedno sa društveno odgovornim kompanijama, ujedinjeni iskrenim namerama mogu da stignu svuda gde je pomoć potrebna”, istaknuto je danas.

Comments

Pročitaj još