Dačić: Želimo politički dogovor za otvorena pitanja

Foto: Tanjug

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je Srbija čvrsto opredeljena da se sačuvaju mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji, kao i da želi politički dogovor za sva otvorena pitanja.

On je na konferenciji sa mađarskim ministrom spoljnih poslova Peterom Sijartom u Budimpešti, rekao da Srbija smatra da pitanje KiM može samo kompromisom da se reši i da je veoma osetljiva na to da se pristupa u skladu sa politikom dvostrukih standarda kada se radi o teritorijalnom integritetu.

“Ili je teritorijalni integritet princip ili nije, ne može u jednom slučaju da se bude za to, a u drugom da se kaže drugačije. Mi kada govorimo o tome mislimo da svi to znaju, ali možda u Evropi to ne znaju, ali možda ih i ne zanima da je Jugoslavija bila federativna država sastavljena od šest federalnih jedinica i tih šest je dobilo pravo da naprave svoje države”, rekao je Dačić.

On je podsetio da su nekadašnju SFRJ činile Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija, Hrvatska, BIH i Slovenija, a da Srbija ima dve provincije odnosno pokrajine. “Vama Mađarima je jasno šta je Vojvodina, e to je isto i Kosovo. Po ustavnim pravima kako je neko mogao da proglasi nezavisnost Kosova bez saglasnosti Beograda, pa nije mogao. To je ilegalno. Neko može to da prihvati i ne mora. U ovom trenutku 106 država u svetu od 193 ne priznaju Kosovo. Kosovo može da računa na 84 glasa najviše u Generalnoj skupštini UN”, rekao je Dačić.

On je istakao da pitanje Kosova nije rešeno, ali da dvostruki standardi nisu u redu. “Kada kažete da imamo u Strazburu Generalnu skupštinu SE, pa onda kažete po tački 1 Ukrajina i kršenje teritorijalnog integriteta u Ukrajini i kažete da zbog toga Rusija treba da se osudi i uvedu sankcije Rusiji. A druga tačka je prijem Kosova u SE, pa to nije logično i nije ni normalno i to je za nas neprihvatljivo”, rekao je Dačić.

Naglašava da dok se ne postigne političko rešenje apsolutno je neprihvatljiv prijem Kosova u SE, jer se tu primaju samo države. “Drugo kako da se primi u EU kada postoji pet zemalja koje ga nisu priznale”, rekao je Dačić.

On je podsetio da kada je nedavno razgovarao sa Sijartom, on mu je rekao da Mađarska pre postizanja dogovora neće podržati prijem u SE, kao i da pretpostavlja da isto važi za EU. “To je statusno pitanje koje treba da dođe posle postizanja dogovora”, rekao je on. Dačić je podsetio da je 2013. godine on potpisao Briselski sporazum, kao i da devet godina on nije sproveden.

“Da se napravi ZSO i sada Kurti kaže da mu ne pada na pamet da sprovede to. Kako da govorite o sledećim koracima ako ne želite da sporovedete šta je neko potpisao, a EU garantovala. Drugo tada je rečeno da nema dolaska ROSU gde žive samo Srbi – čemu služe hapšenja Srba, ranjavanje srpske dece na Badnji dan. To su razlozi zašto je Srbija tražila da se vojska rasporedi da pomogne u osiguranju bezbednosti. Ako za tim nema potrebe odgovornost je na Kforu”, rekao je Dačić.

Comments

Pročitaj još