Protest Srba sa KiM u podne u Štrpcu

Nakon što su u Gotovuši kod Štrpca ranjeni 11-godišnji dečak i mladić star 21 godinu, a u Klokotu pretučen 18-godišnji Stefan Tomić dok se vraćao s Božićne liturgije, za danas u podne u Štrpcu je zakazan protest Srba na KiM.

Srbi sa severa KiM su jutros krenuli prema Štrpcu , kako bi učestvovali na protestu i dali podršku okupljenim građanima.

Povod za okupljanje je ranjavanje Srba, u vezi sa kojim je uhapšena osoba koja se tereti za tri krivična dela, među kojima je teško ubistvo u pokušaju, kao i navodno prebijanje mladića srpske nacionalnosti u Klokotu na Božićno jutro od strane Albanaca, za koje Kosovska policija tvrdi da je tuča dve grupe u kojoj se još uvek ne zna ko su osumnjičeni.

Predsednik Opštine Štrpce Dalibor Jevtić pozvao je juče nakon obilaska srpskih dečaka u bolnici u Gračanici sve Srbe da dođu i naveo da će osim meštana Sirinićke Župe protestu prisustvovati i građani sa severa, centralnog Kosova, Pomoravlja i Metohije.

On je rekao da je planiran  miran demokratski protest, sa koga će  biti upućeni zahtevi međunarodnoj zajednici i svima onima koji bi trebalo da se brinu o bezbednosti na KiM. 

Ranije, Osnovno tužilaštvo u Uroševcu, Odeljenje za teška krivična dela, zatražilo je od Osnovnog suda u Uroševcu određivanje mere pritvora u roku od 30 dana protiv okrivljenog A.K., za koga se sumnja da je okrivljeni u slučaju pokušaja ubistva M.S. i S.S. iz Gotovuše.

Comments

Pročitaj još