• Početna>
  • Vesti>

Jevtić, Rakić i Šubarić u poseti ranjenim dečacima; sutra protest u Štrpcu

Foto: Kim

Dečaka Stefana i mladića Miloša iz Gotovuše koji su juče ranjeni u svom selu dok su nosili badnjake danas su u bolnici posetili predsednik Opštine Štrpce Dalibor Jevtić, predsednica Opštine Gračanica Ljiljana Šubarić i predsednik Srpske liste Goran Rakić. Pacijenti su stabilnog stanja ali su i dalje na lečenju, potvrdio je dežurni hirurg dr Božidar Odalović. Zbog napada na dvojicu dečaka za sutra je u Štrpcu najavljen veliki protest Srba.

Nakon obilaska ranjenih Stojanovića, predsednik Opštine Štrpce Dalibor Jevtić obratio se okupljenim novinarima. Kazao je da su Stefan i Miloš hrabri i odlučni da i naredni Božić zajedno idu u badnjake. 

“Nažalost ovaj Božić opet dočekujemo u okolnostima u kojima ne bi trebali, usled svega onoga što se u poslednje vreme dešava i kao rezultat toga jučerašnji monstruozni događaj, pucanj na jednog mladića i jednog dečaka u selu Gotovuša u opštini Štrpce. Ono što je za nas najvažnije jeste da su i Miloš i Stefan dobro. Uzimajući u obzir da je moglo i drugačije da se završi, to je ponavljam, možda sada najvažnije”, rekao je Jevtić posle obilaska ranjenika.

Jevtić samtra da se pucanji na dečake u Gotovuši nisu desili slučajno te da je to preneo i međunarodnim zvaničnicima na Kosovu.

“Koliko god to možda neko nazivao izolovanim incidentom, to po mom ličnom ubeđenju nije. Pripadnik je KBS-a. Prema nekim nepotvrđenim informacijama u automobilu je pronađeno nekoliko pari registarskih tablica i to govori samo da je neko tu došao sa namerom da učini ono što je i uradio”, kaže Jevtić.

Gradonačelnik Štrpca poručuje da predstavnici institucija u Prištini moraju da promene retoriku i odnos prema Srbima. 

“Kada na kraju imate predsednika vlade kojem je teško da izgovori reč da su srpski mladići ranjeni, to govori o odnosu aktuelne vlade i činjenici da gospodin Kurti ne želi Srbe na ovim prostorima. Ne može ni preko usta da prevali reč Srbi samo zato što su to Srbi, on i dalje ubeđuje sve kako je ovde sve idealno i dobro, kako ovde vlada demokratija, ignorišući probleme srpskog naroda”.

“Juče je bio težak dan, umesto da budemo kako to običaj i tradicija nalaže u krugu svojih porodica, mi smo dan i veče proveli protestujući na ulicama”.

Poručio je da Srbi žele da praznike ali i svaki drugi dan provode u miru.

Smatra da su građani sa pravom blokirali put i protestovali, te je naglasio da je to posledica, ne samo jučerašnjeg događaja, nego onoga što se, kako navodi, više od godinu dana dešava u Štrpcu i širom Kosova.

“Potvrda toga je i noćašnji događaj u Klokotu gde je još jedan Stefan napadnut i prebijen”, kazao je Jevtić.

Gradonačelnik Štrpca je kazao da nadležni, predstavnici institucija, a pre svega bezbednosni organi, moraju da shvate da je ovo poslednji trenutak da preuzmu odgovornost.

“Ovo odgovorno kažem. Posebno od kada je na vlasti u Prištini Aljbin Kurti mi konstantno imamo povećan broj incidenata. To je činjenica”.

Jevtić napominje da je uslov za uklanjanje blokade puta bio hapšenje osumnjičenih za ranjavanje dvojice dečaka. Naglasio je da je u automobilu iz kojeg je pucano bila još jedna osoba i da je i to lice uhapšeno. Takođe je zatraženo pojačano prisustvo Policije i Kfora na teritoriji opštine Štrpce kako bi se upravo sprečili oni koji su i ovo juče učinili.

“Odlučili smo da uklonimo blokade, ali naš protest se nije tu završio, već ćemo sutra u Štrpcu u 12 sati imati jedan veliki opšte narodni protest na kojem će nam se pridružiti i naša braća i naši sunarodnici sa severa Kosova, sa centralnog Kosova, Pomoravlja, Metohije. Pozivam sve Srbe da sutra dođu, sve građane koji osuđuju jučerašnji događaj”.

On je kazao da su osim pucanja u decu, napadači pucali i u vazduh tokom boravka u Štrpcu i na Brezovici, te da su pronađene čaure.

Rakić: Decu vam nećemo zaboraviti

Predsednik Srpske liste Goran Rakić poželeo je brz oporavak Stefanu i Milošu, ali je naglasio da “nažalost za srpsku dece nema mira ni tokom obeležavanja Božića”, podsetivši pritom i na napad na mladića u Klokotu koji se desio rano jutros.

“Tokom svih ovih godina su nas ugnjetavali, proterivali i na sve načine pokušali da proteraju sa ovih prostora. Imam poruku za sve one koji ne žele Srbe na ovim prostorima – Decu vam nećemo zaboraviti nikada. Nikada nećemo oprostiti ono što ste juče uradili”, kazao je Rakić.

On je pozvao nadležne bezbednosne organe, kako domaće, tako i međunarodne da pojačaju prisustvo. “Ne pomažu tako što će dati neko saopštenje i osuditi nekoga već na terenu pokazati da im je zaista stalo da zaštite Srbe”.

Dr Odalović: Rane su dobro, nadam se da će biti sve u redu

Dežurni hirurg Kliničko-bolničkog centra Priština dr Božidar Odalović kazao je da je stanje pacijenata stabilno.

“S obzirom da se sve ovo juče dešavalo, da su teške povrede rano je davati bilo kakve prognoze. Dečaci su i dalje hospitalizovani kod nas, ordinirana je odgovarajuća terapija, pod stalnim su nadzorom osoblja. Rane su dobro. Nadam se da će biti sve u redu”, kazao je dr Odalović.

Comments

Pročitaj još