• Početna>
  • Vesti>

Lajčak: Tenzije na Kosovu ostaju visoke, nivo nepoverenja veći nego ikada

Foto: Klan Kosova

Verujem da je sada rešen problem, ali tenzije ostaju visoke i nivo nepoverenja je veći nego ikada, izjavio je za portal Politiko specijalni izaslanik Evropske unije za pregovore Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, komentarišući odluku da se uklone barikade na severu Kosova.

Sada je zaista važno da ne dozvolimo da situacija sklizne u novu krizu i važno je da lideri Srbije i Kosova kreiraju atmosferu koja će doneti produktivnu diskusiju o normalizaciji odnosa, dodao je Lajčak, koji sarađuje sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO u ovom procesu.

Portal navodi da, ikako Srbija uklanja barikade, rastu sumnje da bi dijalog dve zemlje uz posredovanje EU, mogao da se okonča do roka postavljenog za mart 2023. godine.

Lajčak insistira da diplomatski napori neće prestati, napominjući da je u martu postavljen kako bi se ukazalo na ozbiljnost namera da se postigne sporazum.

Međunarodna zajednica oseća povećanu hitnost da reši to pitanje, imajući u vidu ruski rat u susedstvu i dugotrajnu nameru Kremlja da odvuče Balkan od EU, navodi Politiko.

Comments

Pročitaj još