• Početna>
  • Vesti>

Gimnazijalci u poseti Radiju Mitrovica sever: Informišemo se na internetu

Foto: Radio Mitrovica sever

Učenici Gimnazije u Kosovskoj Mitrovici obišli su danas Radio Mitrovica sever gde su bili u prilici da se upoznaju sa radom ovog medija. Pokazane su im medijske prostorije, a novinari sui h upoznali sa radom i aktivnostima.

Na radionici koja je organizovana u okviru ove posete razgovarano je o profesionalnim standardima, načinu kreiranja vesti i emisija i kako se razotkrivaju lažne vesti i propaganda u medijima.

Mladi su saglasni da se njihova generacija informiše uglavnom na internetu, ali ne na društvenim mrežama, kako to većina misli, već na medijskim portalima putem telefona i kompjutera.

“ Ja uopšte skoro ne gledam televizijski program, a radio retko kad slušam” kaže Dimitrije Božović i navodi da je zamišljao veći prostor i mnogo više tehnike, ali da su utisci pozitivni.

Đorđe Stepanović kaže da je imao priliku da u drugom gradu obiđe jednu radio stanicu, ali da se ne mogu porediti “njihovi i naši standardi”.

U okviru izbornog predmeta u Gimnaziji Jezik, kultura i mediji oni uče o retoričkim postupcima, verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji i proučavaju rad medija. Kada je u pitanju informisanje, navode da prednost daju medijima u odnosu na društvene mreže.

“Najčešće su u pitanju medijski portali, jer na društvenim medijima može biti i bezbroj nekih nepouzdanih informacija, koje možemo loše da sagledamo. Medijske platforme su pouzdanije i ako uporedimo više medija možemo videti da se poklapaju njihove izjave i činjenice, što je po meni realnija slika što se tiče informisanja” rekao je Đorđe Stepanović.

On dodaje da ga u budućem putu interesuje žurnalistika, pisanje članaka, voditeljski posao, a da su mu to predlagali i nastavnici tokom školovanja.

Oni smatraju da je za današnje generacije privlačnije da imaju medijske portale za studente i učenike, umesto časopisa.

Kroz volonterski rad u medijima bavili bi se aktivnostima u Severnoj Mitrovici, izveštavali o obnovi grada, novih ulica, izgradnji tržnih centara, bioskopa i svemu što zanima mlade.

Smatraju da je mladima ipak zanimljivija televizija od radija.

“Možda bih za primer naveo da sada i vidimo ono što slušamo, da nam je lakše da ne stvaramo slike u glavi, već da vidimo o čemu se govori, posebno ako su u pitanju kompleksniji programi gde se govori o nekim dubokim temama” rekao je Stepanović.

Kažu da je njihovo iskustvo obilaska radija pozitivno i da će to preneti i svojim drugarima.

Radio Mitrovica sever u 2023. godini ostaje otvorena za mlade, kako bi osmislili i realizovali emisiju namenjenu svojoj generaciji.

“To je tema o kojoj treba razmišljati. O radiju samo slušamo i nismo znali kako to zaista izgleda. Bilo jako korisno i lepo na taj način utrošiti svoje slobodno vreme” saglasni su učenici nakon posete.

Comments

Pročitaj još