• Početna>
  • Vesti>

Drecun: Sporazum onemogućava Prištinu da krizu iskoristi protiv srpskog naroda

Milovan Drecun predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju ističe da je postignut sporazum između Beograda s jedne strane i SAD i evropskih država s druge strane pri čemu su zapadni partneri morali da završe deo posla s Prištinom.

Sporazum je, navodi, značajan iz više razloga, pokazao je da su zahtevi srpskog naroda na severu KiM bili opravdani zbog kojih su i postavljene barikade – nelegalna i nezakonita hapšenja, prisustvo specijalnih jedinica.

Dodaje da je ovaj sporazum pokazao da je Aljbin Kurti sa privremenim institucijama uzrokovao svojim jednostranim potezima krizu na severu KiM.

Veoma je bitno, navodi Drecun, što je postignut dogovor da neće biti hapšenja Srba koji su bili na tim protestima.

“Kfor je potvrdio da je on tu i da će raditi na osnovu mandata koji je dobio Rezolucijom 1244. Sada imo jedan poseban sporazum s Kforom da pripadnici tzv. bezbednosnih snaga ne mogu da borave na severu KiM bez odobrenja komandanta Kfora i bez njegovih konsultacija s predsednicima četiri opštine na severu”, precizirao je Drecun.

Takođe, kaže da se Euleks obavezao da će pojačati monitoring u pravosuđu, naročito u pogledu pripadnika “kako oni kažu nevećinskih zajednica” da bi imali jednak tretman.  

Naglasio je da je postignuti sporazum dobar, jer onemogućava Prištinu da iskoristi aktuelnu krizu protiv srpskog naroda i uspostavi potpunu okupaciju nad teritorijom na kojoj žive Srbi.

“Ovog puta su svi shvatili, šta Srbi traže i snagu srpskog naroda protiv jednostranog poteza Prištine. Snaga, jedinstvo i odlučnosti naroda je bila presudni element sa snažno izraženom diplomatijom Beograda i predsednika Alekandra Vučića”, rekao je Drecun.

Naglašava da je uslov da se Srbi vrate u institucije da se uspostavi Zajednica srpskih opština, reši pitanje tablica i da se povuku specijalne jedinice.  

“Najbolji način da se izbegne nova kriza je da se Srbi vrate u institucije, ali tek kada se ispune ovi uslovi”, poručuje Drecun. 

Comments

Pročitaj još