• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Zajednička izjava SAD i EU novi izvor političke i pravne stvarnosti na severu Kosova i Metohije

Foto: Tanjug

Ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić saopštio je na svom Tviter profilu da su izjave EU i SAD-a novi izvori političke i pravne stvarnosti na severu Kosova i Metohije.

“Zajednička izjava SAD i EU kojom se eksplicitno garantuje zaustavljanje progona učesnika mirnih protesta, uz posebno naglašavanje da se to odnosi na učesnike barikada, jasan je korak u pravcu zaštite položaja našeg naroda. I više od toga, ova izjava posledica je svesti o pritiscima sa kojima su se Srbi suočili kao rezultat jednostranih poteza Prištine, ali i opravdanosti zahteva Srba koji se barikadama mira bore za osnovna ljudska i demokratska prava” naveo je Đurić.

Đurić je u svojoj objavi ukazao i na poseban značaj izjave KFOR i NATO, kojom se, kako kaže, u potpuno novoj i pravno snažnijoj formi definiše zabrana prisustva „KSB“ na severu KiM, i ustanovljava saglasnost legitimnih srpskih predstavnika sa severa kao neophodan preduslov za njihovo angažovanje.

“Time se uz garancije KFOR/NATO onemogućava Kurtijevoj i svakoj budućoj vladi Kosova* samostalno odlučivanje u ovoj stvari, i kao imperativ nalaže i uključivanje Srba u odlučivanje o bezbednosti severa i na tom nivou” ističe Đurić.

“Verujem da ćemo u narednom periodu snažnim jedinstvom sa našim narodom na KiM, uz hladne glave, taktičnošću i mudrošću nastaviti da u veoma složenim međunarodnim okolnostima pomeramo stvari u korist prava srpskog naroda i mira za sve” zaključuje se u objavi ambasadora Srbije u SAD-u Marka Đurića na Tviteru.

Comments

Pročitaj još