• Početna>
  • Vesti>

Sudski savet Kosova Kurtiju: Odluke sudije se moraju poštovati bez komentara

Sudski savet Kosova izrazio je zabrinutost zbog “zahteva premijera Aljbina Kurtija da mu se saopšti ime sudije”, koji je doneo zakonsku odluku o promeni mere bivšem srpskom policajcu kosovske policije Dejanu. Pantić, iz sudskog u kućni pritvor.

„Podsećamo premijera da sudije jesu i treba da budu nezavisne u vršenju svoje ustavne i zakonske dužnosti, dok su tendencije mešanja neprihvatljive i kao takve ih najoštrije osuđujemo“, navodi se u reagovanju SSK-a.

U ovom odgovoru se navodi da „Sudski savet javno obaveštava premijera Kurtija da se na osnovu Ustava i zakona nadležno službeno lice koje je donelo ovu odluku zove sudija Republike Kosovo, čije odluke se moraju poštovati bez komentara. , bez izuzetka, uključujući i Vladu”.

Kurti je na konferenciji za novinare 28. decembra rekao da je “veoma radoznao da shvati ko je tužilac koji podnosi ovaj zahtjev, a ko pretpretresni sudija koji ga odobrava”.

Protiv odluke o Pantiću izjasnila se i ministarka pravde Albulena Hadžiju, koja ju je opisala kao “najozbiljniji čin koji mogu da učine zemlji institucije koje bi trebalo da budu najbolji primer zaštite naših građana i našeg ustavnog poretka”. .

Comments

Pročitaj još