• Početna>
  • Vesti>

Srbi protestuju 18.dan, tokom noći podignute još dve barikade

Foto Radio Mitrovica sever

Zbog hapšenja Srba i prisustva specijalnih snaga kosovske policije na Severu, Srbi sa severa Kosova i Metohije su i dalje na barikadama, već 18 dana. Potpuno je isti odgovor kada će barikade biti uklonjene, dakle onda , kako kažu, kada se oslobode uhapšeni Srbi i povuku specijalne jedinice kosovske policije sa severa.

Jutros su osvanule nove barikade koje su postavljene tokom noći u severnom delu Mitrovice, u ulici Knjaza Miloša, koja sa istočnog mosta iz južnog dela grada, iz pravca Bošnjačke mahale vodi u centar grada, kao i na novom mostu koji iz severnog dela Mitrovice vodi na magistrali put Mitrovica–Raška.

Jučerašnji dan obeležilo je i vraćanje patrijarha Porfirija sa administrativnog prelaza Merdare, čime je patrijarh SPC onemogućen da ode u Pećku patrijaršiju.

Predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić naredio je da vojska i sve jedinice MUP-a budu na najvišem stepenu borbene gotovosti .

Kfor je saopštio da je započeo istagu o pucnjavi u Zubinom Potoku, u kojoj, kako su rekli, nije bilo ni povređenih ni materijalne štete.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sazvao je sastanak tzv. kosovskog saveta bezbednosti povodom situacije na severu i nedavnih incidenata, na kojem je rečeno da treba vratiti slobodu kretanja i da ne sme biti barikada ni na jednom putu, preneli su prištinski mediji.

Evropska unija “oštro osuđuje napade na Euleks, Kfor i kosovsku policiju” i poziva na maksimalnu suzdržanost i hitnu akciju da bi se “bezuslovno deeskalirala situacija, što uključuje uzdržavanje od provokativnih radnji, pretnji ili zastrašivanja”, saopštila je Nabila Masrali, portparolka za spoljnu politiku EU.

Comments

Pročitaj još