• Početna>
  • Vesti>

Vlasti u Prištini zabranile patrijarhu Porfiriju boravak na KiM; patrijarh Porfirije Prištini: Prestanite sa gaženjem ljudstih prava

Foto: Fejsbuk, Patrijarh Porfirije

Vlasti u Prištini zabranile su poglavaru Srpske pravoslavne crkve Porfiriju da na Božić, 7. januara doputuje u Pećku Patrijaršiju, gde je trebalo da služi božićnu liturgiju.

“Patrijarh srpski Porfirije je sa zaprepašćenjem primio vest da su mu vlasti u Prištini danas zabranile da pred veliki praznik Rođenja Hristovog, koji proslavlja ceo hrišćanski svet, doputuje u Pećku Patrijaršiju, koja je prvo i vekovno sedište Srpske Pravoslavne Crkve i manastir kome je Patrijarh iguman, tojest starešina” saopšteno je iz Kabineta patrijarha srpskog.

Tim povodom, patrijarh je uputio poruku vlastima u Prištini u kojoj zahteva da se prestane sa gaženjem ljudskih prava i verskih sloboda pravoslavnih Srba.

“Patrijarh Pofririje ne odustaje od namere da služi božanstvenu službu u Pećkoj Patrijaršiji i očekuje da ova krajnje diskriminatorska odluka bude stavljena van snage i da se prestane sa gaženjem ljudskih prava i verskih sloboda pravoslavnih Srba koji žive u Pokrajini, na zemlji svojih predaka, gde srpski narod u kontinuitetu živi najmanje hiljadu i pet stotina godina” dodaje se u tekstu objavljnom na zvaničnoj Fejsbuk stranici srspkog patrijarha.

“Njegova Svetost Patrijarh g. Porfirije se moli Bogu za mir i dobru volju među svim ljudima, a posebno se moli da zavlada mir među Srbima i Albancima na Kosovu i Metohiji, gde vekovima žive zajedno” dodaje se u objavi.

Comments

Pročitaj još