• Početna>
  • Vesti>

Radojević: Barikade na severu KiM su reakcija, ne akcija

Foto: Printscreen

Milan Radojević, član Kriznog štaba Kosovska Mitrovica rekao je da je povod protesta koji je zakazan za danas u 12 sati najnovije pretnje koje odlaze iz Prištine i od strane ministra unutrašnjih poslova Đeljalja Svećlje i Aljbina Kurtija koji je rekao da bariokade mogu da se uklone uz žrtve.

“To je najnovija pretnja koja nam dolazi iz Prištine, pored sijaset drugih koje svakodnevno dobijamo od njih. Danas želimo da pokažemo lica naših lekara, profesora, medicinskih sestara, tehničara, majki, očeva na koje Kurti želi da udari i koje želi da likvidira. To su ozbiljne pretnje. Danas želimo da pokažemo naša lica, koliko nas ima, za šta se borimo i šta čuvamo. Mi ne branimo samo život na severu KiM, nego branimo pravo Srba na povratak, pravo SPC za povrćaj zemlje Visokim Dečanima, za ćirilicu, branimo prava svih Srba na KiM”, naglašava Radojević.

Ističe da su iscrpeli sve mogućnosti koje su imali i političkim i institucionalnim dijalogom dok su bili u institucijama.

“Apelovali smo i na predstavnike međunarodne zajednice da potezi koje vuče Priština su neizdrživi i da ako se nastave dovešće nas do ovoga. To smo i naglasili na poslednjem sastanku sa gospodinom Eskobarom u prostorijama opštine severna Mitrovica. Jasno smo rekli da ako se nastavi sa jednostranimi potezima Prištine to će biti poslednji sastanak u toj zgradi. To su iznuđeni potezi i narod to više ne može da trpi. Nova hapšenja naših sugrađana, nove baze na severu KiM, uzurpiranje privatnog zemljišta, to su stvari preko kojih se ne može preći. Ovo je bi iznuđen potez. Barikade nisu bilo kakva akcija, nego reakcija, nisu uperene prema Prištini i Albancima. One su isključivo odbrambeni mehanizam za Srbe na severu KiM”, napominje Radojević.

Zahtevi su, dodaje, jasni.

“Tražimo oslobađanje Pantića, Adžića, ukidanje spiskova na kojima se nalaze Srbi za navodno rušenje ustavnog poretka Kosova, povlačenje jedinica sasevera KiM i gašenje četiri novoformirane baze na uzurpiranom zemljištu. I danas će biti veliki protest koji će okupiti veliki broj ljudi sa KiM, ne samo sa severa koji će dati podršku ljudima koji danonoćno borave na barikadama”, ukazuje Radojević.

Navodi da za kvarenje odnosa nije zaslužna srpska zajednica.

“Naša ruka razgovora i pomirenja i dalje stoji u vazduhu i mi moramo imati sagovornika. Mi nismo imali sagovornika u Prištini. Svi potezi koje je Priština vukla su išli ka tome da se naruše mir i stabilnost, ne samo na severu, nego na čitavom KiM. Kao rezultat te pogubne politike Kurtija danas imamo ove barikade koje su zaista iznuđene”, navodi Radojević.

Comments

Pročitaj još