• Početna>
  • Vesti>

KP: Neistinite su izjave i objave da je policija blokirala autobuse; Jevtić: Saopštenje policije netačno-“šlag na torti”

Kosovska policija tvrdi da su neistinite tvrdnje o navodnoj opstrukciji autobusa koji su iz Štrpca prevozili ljude na protest.

„Neistinite su izjave i objave nekih medija da je policija blokirala autobuse koji su nameravali da odu na planirani protest u Rudaru. U cilju garantovanja zakona i bezbednosti, jedan autobus je zaustavljen kako bi se obavila rutinska kontrola. Međutim, tokom provere dokumenta pojedini ljudi nisu želeli da pokažu svoje legitimacije nadležnim organima, pa dobrovoljno nisu nastavili dalje svoj put“, navedeno je u saopštenju Kosovske policije.

Naglasili su da je “zakonom zagarantovano pravo svakog građanina na miran protest”, kao i da je “policija dužna da poštuje ljudska prava i slobode bez obzira na etničku pripadnost”.

Protest u mestu Rudare (opština Zvečan) završen je mirno i bez prijavljenih incidenata, saopšteno je iz Kosovske policije. Naveli su da je današnjem skupu prisustvovalo oko 1.500 ljudi.

Jevtić: Saopštenje policije netačno

Gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić istakao je da je natačno saopštenje Kosovske policije da nije zaustavila građane iz te opštine koji su krenuli na protest i dodao da su autobusi zaustavljeni u dva navrata.

Jevtić  je na Tviteru naveo da je u prvom zaustavljanju, Kosovska policija napisala kaznu za topograf.

,,Istina o tome da KS policija ,,nije zaustavila i vratila autobuse iz Štrpca’ je jednaka istini da je danas u Rudaru bilo ,,1.500 Srba na protestu’. Autobusi su najpre zaustavljeni kod fabrike ,,Silkapor”, gde je napisana kazna za topograf”, naveo je Jevtić.

Kako je dodao, nakon sto metara autobusi su ponovo zaustavljeni odakle su vraćeni nazad.

,,Opet se traže sva dokumenta, kreće legitimisanje putnika, i potom pretres autobusa da ,,slučajno nema nekog oružja”. Policija zatim kaže da autobusi ne mogu da nastave jer ,,linija nije registrovana”. Autobusi su se vratili u Štrpce oko 11.30h. Šlag na tortu – saopštenje KP”, naglasio je Jevtić.

Comments

Pročitaj još