• Početna>
  • Vesti>

Srbija Danas – od mape sa isprekidanim linijama do toga da je Kurti priznao da je Kosovo Srbija

Srpski tabloid Srbija Danas izvestio je juče o tome da su započeti radovi na obnovi železničke pruge Kosovo Polje – Mitrovica sa naslovom koji ne odražava sadržaj teksta. Pažnju ovog medija privukla je mapa postavljena na ceremoniji povodom početka radova na kojoj je linija između centralne Srbije i Kosova bila isprekidana, te je ovaj medij u naslovu zaključio – „KURTI KONAČNO PRIZNAO: KOSOVO JE SRBIJA! Mapa izazvala neopisiv bes u lažnoj državi, za sve krive Aljbina“.

Da su započeti radovi na obnovi železničke pruge Kosovo Polje – Mitrovica, te da je održana ceremonija kojoj je prisustvovao i kosovski premijer, Aljbin Kurti, među prvima su juče izvestili prištinski mediji.

O događaju je izvestio i portal Demokracia.com, navodeći da je prilikom predstavljanja projekta napravljena „skandalozna greška“, odnosno da je tokom ceremonije postavljena mapa na kojoj je Kosovo predstavljeno kao deo Srbije.

„Skandal – Kurti predstavlja projekat železnice sa mapom Kosova u sastavu Srbije (Foto)“, naslov je vesti ovog portala koji piše da je samo severoistočna „granica“, tj. „granica Kosova sa Srbijom“ prikazana isprekidanim linijama.

Vest ovog portala privukla je pažnju jednog srpskog tabloida – Srbija Danas koji je otišao korak dalje sa naslovom.

„KURTI KONAČNO PRIZNAO: KOSOVO JE SRBIJA! Mapa izazvala neopisiv bes u lažnoj državi, za sve krive Aljbina“, izvestio je ovaj medij o početku rekonstrukcije železničke pruge Kosovo Polje – Mitrovica u tekstu u kojem gotovo identično prenosi navode Demokracia.com.

Tako je Srbija Danas javila da je fotografiju sa ovog događaja na kojoj se vidi mapa objavila kancelarija kosovskog premijera.

„Ova železnička veza će rezultirati poboljšanjem železničkog kapaciteta, kako za putnike tako i za robu, i značajnim poboljšanjem vremena putovanja. Prevozićemo više, ići ćemo brže. Vozovi će na ovoj pruzi saobraćati brzinom od 80 do 120 kilometara na sat. Jednako važno, ova veza će raditi sa smanjenim emisijama gasova staklene bašte i ugljen-dioksida. Inače, železnički saobraćaj je dobro poznat kao zeleni transport“, rekao je Kurti prilikom predstavljanja ovog projekta, javio je takođe ovaj medij.

Beogradski tabloid ujedno je preneo i deo teksta Demokracia.com u kojem se navodi da je mapu Kosova potom objavio i Pokret Samoopredeljenje, „ali u pokušaju da ispravi grešku svog lidera“, time što na novoj mapi nije bilo isprekidanih linija.

Comments

Pročitaj još