EU ulaže 91 milion evra u železnice na Kosovu

Ambasador EU na Kosovu Tomas Sunjog i kosovski premijer Aljbin Kurti obeležili su u Kosovu Polju početak radova na rehabilitaciji i modernizaciji 34 kilometra železničke pruge između Kosova Polja i Mitrovice koje sufinansira EU.

Ukupna vrednost radova koji će biti izvedeni u narednih 15 meseci iznosi 68 miliona evra. Od toga, EU obezbeđuje 27 kroz ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan, a Evropska banka za obnovu i razvoj (EBOR) i Evropska investiciona banka (EIB) preostalih 41 milion evra.

“Sada počinjemo da rehabilitujemo i unapređujemo drugu deonicu regionalne Železničke rute 10 na Kosovu koja je deo Transevropske transportne mreže (TEN-T) i koja povezuje Kosovo sa regionom i ostatkom Evrope”, rekao je ambasador Sunjog.

“Ovo je posebno važno jer doprinosi transportnoj povezanosti Kosova koja vodi ekonomskom rastu i otvaranju radnih mesta, i pomaže integraciju Kosova u jedinstveno regionalno i tržište EU”, dodao je on.

Železnička ruta 10 koja ide od Severne Makedonije preko Kosova do Srbije duga je 256 kilometara, od kojih je 148 na Kosovu. Nadogradnja prve deonice od granice sa Severnom Makedonijom do Kosova Polja, dužine 66 kilometara, počela je u avgustu 2019. godine i trebalo bi da bude završena do kraja 2023. godine, dok su pripreme za nadogradnju treće deonice od Mitrovice u toku.

Sa novom investicijom od 27 miliona evra, direktan doprinos EU modernizaciji železnica na Kosovu dostigao je iznos od 91 milion, dok EBOR i EIB zajednički ulažu jednak iznos.

“Zahvalni smo Evropskoj uniji, a posebno Evropskoj komisiji na podršci finansiranju i rehabilitaciji ove železničke pruge, koja će građane Kosova još više približiti Evropskoj uniji. Kosovo će imati železničku prugu koja ispunjava sve zahteve interoperabilnosti definisane prema direktivama EU. To će rezultirati poboljšanim železničkim kapacitetom za putnike i robu i značajnim poboljšanjem vremena putovanja. Jednako važno, radiće sa smanjenim emisijama gasova staklene bašte i ugljen-dioksida”, kazao je kosovski premijer Aljbin Kurti.

Železnička ruta 10 je bila u lošem stanju sa ozbiljnim strukturnim problemima koji su ograničavali brzinu saobraćaja na 60 km/h. Njena rehabilitacija je prva velika investicija u železničkom sektoru na Kosovu i uključuje zamenu zastarelih skretnica, koloseka i pragova, kao i renoviranje tunela i mostova.

Današnjem događaju prisustvovali su i kosovski ministri ekonomije i životne sredine Artana Rizvanoli i Ljiburn Aljiu, kao i glavni izvršni direktor Infrakosa Uran Muljaj.

Comments

Pročitaj još