• Početna>
  • Vesti>

Srpska lista: Svečlja crta metu na čelu Gorana Rakića

Foto: Srpska lista

Srpska lista oštro je osudila večeras izjavu kosovskog ministra unutrašnjih poslova Dželala Svečlje, koji je optužio lidera ove partije Gorana Rakića da uz podršku kriminalnih i naoružanih bandi, 11 dana drži barikade i blokira građane.

“Srpska lista najoštrije osuđuje crtanje mete na čelu predsedniku Srpske liste Goranu Rakiću od strane ministra policije Dželala Svečle koja dolazi svega nekoliko časova nakon pretnji Aljbina Kurtija upućene Srbima na barikadama. Bez ikakvog dokaza za svoje optužbe, Kurtijev ministar koji rukovodi naoružanim specijalcima, koji su do sada nebrojeno puta pokazali mržnju prema svemu što je srpsko, uputio je najdirektnije pretnje legalnom i legitimnom političkom predstavniku najveće partije Srba na Kosovu i Metohiji” navodi se u saopštenju Srpske liste.

U daljem tekstu, Srpska lista poziva Svečlju i kiosovskog premijera na odgovornost za situaciju na severu.

“Dželale Svečla ti i tvoj Kurti ste odgovorni za situaciju u kojoj se nalazimo jer ste mesecima unazad sprovodili represiju nad nedužnim, golorukim srpskim narodom. Jer ste nam zabranjivali vakcinaciju, izbore, referendum, upadali oklopnim vozilima i dugim cevima u vrtiće, slali ROSU jedinice na goloruk narod, hapsili ljude bez dokaza, napravili liste za hapšenje i odstrel Srba, gradili baze za svoje naoružane formacije otimajući srpsku zemlju, i kao kaubojac dolazio na sever Kosova i Metohije slikajući se, praveći marketing, i dajući loš primer svojim potčinjenim, te mesecima unazad sprovodili institucionalno nasilje. Na barikadama se nalazi srpski narod, lekari, profesori, ugledni građani, žene, majke, sestre a ne kriminalci, ali vi to ne razumete jer polazite od sebe, a kriminalac u poštenje ne veruje. Nije Rakić već Svečla bio deo pokreta na čijim protestima su kamenovane zgrade institucija, paljena službena vozila, gađana zgrada Vlade u Prištini” stoji u saopštenju.

Dalje se kaže da Srpska lista ne očekuje reakciju međunarodnih predstavnika niti procesuiranje Svečle zbog kko kažu, lažnih optužbi koje je izrekao, ali poručuju Svečli, Kurtiju i “njihovim mentorima” da nema te pretnje koja će uplašiti bilo kod člana Srpske liste niti ih sprečiti u nameri da se mirno i demokratski bore za prava i opstanak srpskog naroda. 

“Nakon direktne pretnje Aljbina Kurtija i Dželala Svečle poručujemo im da ćemo ih smatrati apsolutno odgovornim u slučaju da se predsedniku Rakiću ili bilo kom građaninu ugrozi bezbednost, fizički i psihički integritet” stoji na kraju saopštenja.

Nakon današnje reakcije Gorana Rakića na izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija u kojoj on izražava brigu da uklanjanje barikada na Severu „ne može isključiti žrtve“.kosovski ministar policije je na Fejsbuk nalogu napisao da Rakić “u saradnji sa kriminalnim i naoružanim bandama održava barikade koje 11 dana blokiraju naše građane i pripadnike”.
“Jedini jezik koji znaju i adut su ubistva dok je jedini jezik koji znamo stabilnost, red i zakon, prema svima i bez razlike. Ulažemo maksimalne napore sa našim partnerima da uklonimo barikade bez bilo kakve eskalacije u međuvremenu naoružavaju. Nemaju podršku građana Srbije u njihovim krivičnim delima, pa su skloni da ih zastrašuju izmišljenjem o ubistvima. Sa kriminalom nema kompromisa. Svako ko je u bilo kom obliku narušio bezbednost naše zemlje, suočiće se Zločinci i građani nisu na istoj strani. Ni sloboda kretanja i razvoja svih građana ne može biti uslovljena slobodom kriminalaca koji su svojim terorističkim dejstvima ugrozili pre svega sve građane. Policija Kosova je jedna i na usluzi svim građanima širom teritorije Republike Kosovo kao i u službi zakona koji zahteva odgovornost prema svojim prekršiocima” napisao je Svečlja.

Comments

Pročitaj još