• Početna>
  • Vesti>

Vršilac dužnosti Specijalizovanog tužioca pozdravlja presudu Saljihu Mustafi

Foto: scp-ks.org

Vršilac dužnosti Specijalizovanog tužioca Aleks Vajting je pozdravio današnju presudu u predmetu protiv Saljiha Mustafe, koja donosi pravdu žrtvama, i pohvalio hrabrost svedoka koji su svedočili pred Specijalizovanim većima.

„Današnja presuda predstavlja pobedu za pravdu i naročito za žrtve Saljiha Mustafe i njihove porodice, koji su svi kosovski Albanci, čije su lične tragedije u srži ovog predmeta i koji su bili izloženi patnjama više od dve decenije zbog dela Saljiha Mustafe“, rekao je Aleks Vajting u reakciji na osuđujuću presudu pretresnog panela.

„Svedočenje ovih svedoka, koji su poklonili svoje poverenje Specijalizovanim većima da sprovedu pravdu, je bilo od ključne važnosti za ovu presudu i čestitam im na izvanrednoj hrabrosti da se pojave pred sudom i pruže dokaze“, nastavio je vršilac dužnosti Specijalizovanog tužiloca. „Osnivanje Specijalizovanih veća Kosova je omogućilo tim žrtvama da kažu svoju stranu priče i dođu do pravde“.

Saljih Mustafa je proglašen krivim za ratni zločin po četiri tačke optužnice – proizvoljno lišavanje slobode; mučenje; i ubistvo – i osuđen je na 26 godina zatvora.

Sve žrtve su kosovski Albanci, od kojih su neki dobrovoljno stupili u službu OVK, jer su “snažno verovali u borbu Kosova za nezavisnost” stoji u saopštenju.

„Sud je presudio da je Saljih Mustafa iskoristio svoj položaj da svoje sunarodnike kosovske Albance izloži stradanju i stvori od njih žrtve“, rekao je Aleks Vajting.

„Današnjom presudom su Specijalizovana veća pokazala da se radi o sudu za žrtve i zbog žrtava, i da odgovornost za krivična dela nema rok trajanja“, zaključio je Aleks Vajting.

Comments

Pročitaj još