• Početna>
  • Vesti>

Ministri EU danas i o situaciji na severu Kosova i Metohije

Proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan kao i situacija na severu Kosova i Metohije biće tema današnjeg sastanka u Briselu ministara Evropske Unije za evropska pitanja.

“S obzirom na ovo što se dešava na Kosovu, jasno je da će ova situacija biti deo diskusije na sastanku ministara za evropske poslove. Ova situacija je zabrinjavajuća za sve nas“, rekao je jedan zvaničnik EU na brifingu za novinare.

Zvaničnik, koji nije želeo da bude imenovan, dodao je da situacija na terenu “malo komplikuje organizaciju događaja o želji” Prištine da bude deo EU, ali nije izneo više pojedinosti o tome.

Priština je najavila da će podneti zahtev za članstvo u Uniji 15. decembra, Evropska komisija je u oktobru objavila redovni godišnji izveštaj o napretku zemalja Zapadnog Balkana na njihovom evropskom putu i ministri će danas doneti zaključke na osnovu ovih izveštaja.

Češko predsedništvo Unijom će primiti zahtev Prištine za članstvo u EU. Izvor dodaje da se radi o dugoj proceduri i da će naredno švedsko predsedništvo Unijom da radi na tome.

Comments

Pročitaj još