• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Ne želimo sukob, ali ćemo na agresiju odgovoriti svom snagom

Foto Tanjug

Nakon večerašnjeg obraćanja srpskog predsednika oglasio se i kosovski premijer, Aljbin Kurti. 

„Ne želimo sukob, želimo mir i napredak, ali ćemo na agresiju odgovoriti svom snagom koju imamo“, oglasio se večeras kosovski premijer, Aljbin Kurti, nakon najave srpskih vlasti da će, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN zatražiti povratak svojih trupa na Kosovo i Metohiju.

„Srbija već nekoliko dana preti Kosovu agresijom. Predsednik i premijer Srbije pozivaju na povratak srpske vojske na Kosovo, pozivajući se na Rezoluciju 1244 SB UN (1999). Oni žele dvostruki povratak. Prvi, koji seže u vreme Miloševića i rata. Drugo, da se pitanje Kosova vrati u UN i što dalje od EU“, naveo je Kurti u objavi na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, to je rekacija Beograda na predlog Evropske unije o normalizaciji odnosa dveju strana, koji podržavaju Francuska i Nemačka i SAD.

“Oni žele da se vrate u Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, gde se nalazi veto Rusije i Kine. Kosovo je evropska, demokratska i proamerička država. Sa ovim rukovodstvom Srbija je autokratska, proazijska i ratnohuškačka. Ne želimo sukob, želimo mir i napredak, ali ćemo na agresiju odgovoriti svom snagom koju imamo“. Sada kada se ni registarske tablice ni datum izbora ne mogu koristiti kao izgovor, dodaje Kurti, „ilegalne strukture Srbije pretvorene u kriminalne bande razotkrile su se u žeđi za vatrom i krvlju“. Svako nekažnjavanje ovog orkestriranog nasilja od strane EU i SAD ohrabriće zvanični Beograd da se dalje zalaže za destabilizaciju Kosova“, navodi kosovski premiijer.

Kurti je dodao da je kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svečlja u kontaktu sa komandantom Kfora i da „barikade maskiranih kriminalaca na severu moraju odmah biti uklonjene“. 

Comments

Pročitaj još