• Početna>
  • Vesti>

Premijerno izvođenje predstave humanog karaktera “Ona koja raspušta vojsku” u sredu u Domu kulture Gračanica

Foto: Dom kulture Gračanica

Narodno pozorište Priština organizuje premijerno izvođenje predstave “Ona koja raspušta vojsku” koja će biti izvedena u sredu (30. novembar) u Domu kulture Gračanica sa početkom u 20 časova.

Predstava je rađena po motivima teksta Aristofanove komedije “Lisistrata”, u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića.

“U nameri da se izbore za mir, žene Helade se ujedine u odluci da ratnicima sa obe zaraćene strane uskrate – seks. To ovaj Aristofanov komad čini političkim komadom u punom smislu tog pojma. Ono što je tragedija te komedije pisane pre više od 2.400 godina jeste da je, na žalost, itekako aktuelna i danas. Svet u kojem su normalizovana vojna osvajanja, ratne traume, pretnja atomskom kataklizmom, život u aparthejdu i sila kao model za rešavanje konflikata zaslužuje pobunu, makar ona bila i lisistratska utopija. Da bi Aristofanova satirična žaoka danas ubola gde treba, komad valja čitati progresivno, iz feminističke, apsolutno pacifističke i aktivno pacifističke perspektive. To bi zaista mogao biti put se preispita Aristofanova teza da je jedini način da se spreči mlaćenje patrijarhalnim falusima upravo zaključavanje ženskosti. Ali i da se izmere dometi te pobune” rekao je o predstavi reditelj Boban Skerlić.

Scenograf je Goran Stojčetović, kostimografkinja Tatjana Radišić, kompozitorka Anja Đorđević, asistent kompozitora i dizajner zvuka je Vladislav Rec, za scenski pokret je zadužena Marta Bjelica, dramaturškinja je Kristina Đuković.

U predstavi igraju: Tamara Tomanović, Ivana Kovačević, Aleksandra Cucić, Anika Grujić/Antonela Vasić, Milica Burazer, Milena Božić, Sara Pejčić, Branko Babović, Bojan Stojčetović, Milan Vasić, Nebojša Đorđević i Nikola Đorđević.

Cena karte je 250 dinara.

Sav prihod od prodatih ulaznica biće prosleđen za lečenje Sare Prljinčević (15) koja boluje od akutne limfoblasne leukemije.

Sari su novčana sredstva neophodna za transplataciju koštane srži, putne troškove kao i troškove smeštaja u toku lečenja.

Pomoć se, takođe, može uputiti uplatom na dinarski račun: 160-6000001511268-25

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod.

Uplatom na devizni račun: 160-6000001511456-43

IBAN: RS35160600000151145643

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Comments

Pročitaj još