• Početna>
  • Vesti>

Tradicionalna jela Kosova i Metohije na Etno sajmu hrane i pića

Foto Radio Goraždevac

Preko 300 proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda iz regiona Jugoistočne Evrope učestvuje na ovogodišnjem etno sajmu, koji je održava od 24. do 27. novembra u hali 3 Beogradskog sajma. Među izlagačima tradicionalne hrane je i Danijela Simonović iz Batusa koja predstavlja tradicionalnu hranu Kosova i Metohije.

Na poziv udruženja „Glas Metohije“, Danijela Simonović došla je u Beograd da predstavi tradicionalnu hranu Kosova i Metohije, rekao je za Radio Goraždevac Stojan Predović, predsednik ovog udruženja.

“Danas je Danijela Simonović predstavila tradiciju Kosova i Metohije svojim prehrambenim proizvodima. Tu su slavski kolač, strugana pogača, tradicionalne pite, kraljica kosovskih pita prepeć, gotove slatke pite, kiflice, čajke i zimnica”, rekao je Predović.

Sajam etno hrane pića najstarija je i najkompletnija smotra proizvoda i proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope.

Ove godine predstavlja se više od 300 proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda, rukom rađenih proizvoda po tradicionalnoj recepturi najčešće od organski gajenih sirovina, ali i novi proizvodi nastali na temeljima tradicije i mašti proizvođača, kao i ambalaža za pakovanje tradicionalnih proizvoda.

Otvarajući 16. Sajam etno hrane pića, najstariju i najkompletniju smotru proizvoda i proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope, državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Milica Đurđević podsetila je na višegodišnji rast tražnje ali i cena tradicionalnih proizvoda koji su zaštićeni nekom od oznaka geografskog porekla.

Comments

Pročitaj još