Završena osma likovna kolonija „Jesen u Prizrenu“

Foto: RTV Gračanica

Završena je osma likovna kolonija „Jesen u Prizrenu“ koju organizuje Dom kulture Gračanica u manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena.

Na koloniji je učestvovoalo sedam umetnika, istakao je gostujući u Jutarnjem programu RTV Gračanica Nebojša Jevtić, urednik Galerije Doma kulture u Gračanici.

„Svi umetninci su bili veoma produktivni i uradili više od tri slika i izložba sa kolonije, koju tradicionalno organizujemo 17. marta, biće jedna od bogatijih“, kazao je Jevtić i dodao da su i umetnici iskazali veliko zadovoljstvo učestvovanjem na koloniji.

Organizatori se uvek trude da svake godine drugi umetnici budu učesnici kolonije. Ove godine učesnici su bili  Ivan Karafilovski, Ana Bulatović, Jelena Milošević, Vlatka Milenković, Lojze Kalinšek, Biljana Vuković i Ljiljana Glišović.

„Naša politika je takva da svake godine pozivamo različite umetnike da budu učesnici kolonije jer na taj način želimo da ih upoznamo sa ovdašnjom situacijom i širimo misiju našeg života, kulture i umetnosti na prostoru Kosova i Metohije“, naglasio je Jevtić i dodao da su i ove godine veliki utisak na umetnike ostavile naše svetinje, tako da je najviše slika koje prikazuju kulturno nasleđe Kosova i Metohije.

Pored brojnih izložbi koje je Dom kulture organizovao u ovoj godini, do kraja godine očekuje nas još nekoliko, a jedna od njih biće i prva samostalna izložba umetnice sa ovih prostora Maje Todić.

Jevtić je istakao da ih u narenoj godini očekuje veliki poduhvat i da će se potruditi da organizuju izložbu Uroša Predića i vrate „Kosovku devojku“ tamo i gde joj je mesto-na Kosovo i Metohiju.

Comments

Pročitaj još