• Početna>
  • Vesti>

Počela velika akcija pošumljavanja Srbije “Srbija sadi”: Ministarka Vujović posetila Rumu 

Copyright printscreen/instagram/predsednikopstine

Pošumljavanje je samo jedan od načina i mera da popravimo kvalitet životne sredine, istakla je ministarka Vujović.

Akcija pošumljavanja “Srbija sadi” počela je danas u više od 30 opština, a ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović prisustvovala je početku sadnje u Rumi, u park šumi Borkovac koji će biti obogaćen za 935 novih stabala.

Planirano je da akcija pošumljavanja “Srbija sadi” traje do 1. decembra i, kako je rekla ministarka, očekuje se da će biti posađeno oko 50.000 sadnica.

Planirano je da u toku predstojećeg vikenda u park šumi Borkovac u Rumi bude posađeno 935 sadnica i za ovu akciju je Ministarstvo zaštite životne sredine izdvojilo 7,5 miliona dinara.

U opštini Ruma, pored Park šume Borkovac, u toku je i ozelenjavanje putnih pravaca na dve lokacije, i samo u ovoj opštini će biti posađeno više od 3.800 novih sadnica, rekla je Vujovićeva.

Ministarka je rekla da je osim sadnje urađena i sanacija terena i da su uklonjena stara stabla.

– Opština Ruma izuzetno vodi računa o zaštiti životne sredine, i ovo nije jedini projekat koji se odnosi na očuvanje kvaliteta vazduha,  rekla je ministarka.

– Prethodnih dana sa početkom grejne sezone, dodaje Vujovićeva, beležimo prekomerno zagađenje vazduha u pojedinim gradovima i opštinama širom Srbije.

Pošumljavanje je, ističe, samo jedan od načina i mera da popravimo kvalitet životne sredine.

– U planu je zamena starog kotla na mazut u Rumi, koji je star 50 godina, koji će biti zamenjen, te koristiti ekološki zdraviji energent, očekuje se da do kraja godine to bude završeno. Više od 3.000 stambenih kvadrata u zgradama će biti priključeno na taj novi sistem grejanja, ističe Vujovićeva.

Dodaje da je na samo dve deponije uklonjeno više od 3.000 tona otpada, te da je to još jedna od mera koje ova opština sprovodi sa cijlem obezbeđivanja zdravije životne sredine.

Ministarka je navela da je resorno ministarstvo ove godine podržalo projekte pošumljavanja i ozelenjavanje u 43 lokalne samouprave, dodajući da su neki gradovi i opštine već završili projekte.

Predsednica opštine Ruma Aleksandra Ćirić  je kazala da je opština zahvaljujući podršci ministarstva obezbedila potrebne sadnice za ovu akciju i da ekologija treba da bude svima jedan od prioriteta.

Comments

Pročitaj još