• Početna>
  • Vesti>

Kurti pozvao opozicione lidere na sastanak, juče razgovarao sa predstavnicima lokalnih institucija na severu iz albanske zajednice

Foto Klan

Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je lidere opozicionih partija da danas na sastanku razgovaraju o situaciji na severu Kosova, saopšteno je iz kosovske vlade.

Učešće na sastanku je do sada potvrdio lider Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići, što je za medije potvrdio portparol stranke Faton Abdulahu.

I iz Alijanse za budućnost Kosova je potvrđeno učešće Ramuša Haradinaja.

Za sada nema potvrde hoće li na sastanak doći lider Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku, dok je ta stranka pozvala institucije Kosova na blisku saradnju sa SAD i evropskim saveznicima.

Kurti je juče razgovarao sa komandantom KFOR-a general-majorom Anđelom Mikelom Ristućom o bezbednosnoj situaciji na severu, saopšteno je iz kosovske vlade.

„Na sastanku bilo je reči o angažovanju i koordinaciji između vlade Kosova i NATO mirovnih snaga na Kosovu u službi mira, kao i o održavanju javnog reda i bezbednosti za sve građane Kosova“, navodi se u saopštenju.

Sastanku sa komandantom KFOR-a prisustvovali su i zamenik premijera za evropske integracije, razvoj i dijalog Besnik Bisljimi i ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani i ambasador SAD Džefri Hovenijer razgovarali su o najnovijim događajima na severu Kosova, saopšteno je iz njenog kabineta.

„Predsednica Osmani je istakla posvećenost institucija Kosova da garantuju bezbedno okruženje za sve građane zemlje u punoj koordinaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama i evropskim saveznicima“, navodi se u saopštenju.

Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se juče sa predstavnicima lokalnih institucija na severu Kosova – opština Severna Mitrovica, Zvečan i Zubin Potok – iz albanske zajednice. 

Na zajedničkom sastanku sa ministrom administracije lokalne samouprave, Eljbertom Krasnićijem, učestvovali su zamenik gradonačelnika opštine Zvečan Fljorim Keljmendi, članovi skupština opština iz Severne Mitrovice, Zvečana i Zubinog Potoka – Ljuljzim Peci, Seljvete Kelmendi, Sefer Veselji, Skender Sadiku, Vedat Mehmeti i Zenelj Jakupi, kao i šefovi opštinskih kancelarija za zajednice opština Zvečani i Zubin Potok.

Kako se navodi u saopštenju iz kabineta kosovskog premijera, tokom sastanka je istaknut značaj “nesmetanog rada institucija i nastavka ispunjavanja dužnosti u okviru svojih nadležnosti”, javlja Klan

Kurti je ponovio da kosovska vlada ostaje posvećena “vladavini prava, miru i bezbednosti, poštovanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, jednakosti i služenju građanima”. 

Comments

Pročitaj još