• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Priština odbija izbore za savete nacionalnih manjina

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je danas da je u Vladu Srbije stigao zvaničan dopis, odnosno informacija OEBS-a da prištinska vlada odbija da dozvoli održavanje izbora za savete nacionalnih manjina na teritoriji KiM.

Đurić je precizirao da je taj dokument u Vladu Srbije stigao juče.

“Skandalozna odluka kojom se flagrantno krše osnovna ljudska prava nacionalnih zajednica, više ne samo Srba, sada i Bošnjaka, Goranaca, Roma, Egipćana da glasaju o uspostavljanju saveta nacionalnih zajednica od čega direktno zavisi ostvarivanje njihovih osnovnih ljudskih i građanskih prava”, rekao je Đurić na TV Prva.

On je dodao da je premijer prištinskih institucija Aljbin Kurti zvanično obavestio misiju OEBS-a u Prištini o tome, a potom misiju OEBS-a Srbiju.

“Zemlje Kvinte, međunarodna zajednica mora da okonča ovo. Da li treba neko da strada? Da li treba neko da pogine? Da li nekom treba da se uskraćuju osnovna demokratska prava, da bi se konačno upotrebili svi instrumenti pritiska koji stoje na raspolaganju”, upitao je Đurić.

Đurić je tokom gostovanja rekao da i Srbija danas ostvaruje najviši nivo kontakata i saradnje u svojoj modernoj istoriji.

“Predsednik Aleksandar Vučić je juče nedaleko od KiM, u Nišu, dočekao Ursulu fon der Lajen koja je u Srbiju došla sa paketom kakve takve podrške, i hvala im na tome. Novi vetrovi duvaju. Mislim da je Srbija ozbiljno počela da se bavi sama sobom, da je ozbiljno uspela da se profiliše kao kredibilan sagovornik u međunarodnoj zajednici i to doprinosi našoj poziciji”, ocenio je Đurić.

Povodom moguće aplikacije Kosova za članstvo u Savet Evrope, Đurić kaže da mogu da pokušaju da apliciraju, ali ocenjuje da bi to bilo direktno odstupanje od onoga što je moratorijum na međusobno takmičenje u međunarodnim institucijama.

“A tu onda bolje da ne pokušavaju da se takmiče sa nama pošto pre nekoliko godina, po njihovoj računici je 117 država podržavalo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, a sada je ta brojka značajno ispod 90. I ne želim pre formalnih koraka koje evetnualno Priština preduzima da iznesem sve detalje”, rekao je Đurić.

On je dodao da u fioci predsednika Vučića stoje note značajnog broja zemalja, od koje su neke, kako je rekao, velike po površini i broju stanovnika, neke malo manje, ali svaki glas jednako vredi, a koje dodatno preokreću situaciju.

“Pre 10 godina mi smo imali obrnutu situaciju. Imali smo situaciju da 117 ili 112 država podržava Prištinu, a nešto preko 80 nas, a sada je situacija obrnuta”, istakao je Đurić.

Comments

Pročitaj još