• Početna>
  • Vesti>

Stano: Priština da odloži rok za preregistraciju za 10 meseci

Foto: Tanjug

Portparol Evropske unije Peter Stano potvrdio je da EU traži od kosovskih vlasti da odlože rok za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama za 10 meseci, prenosi RTK.

Iako je ocenio da je odluka kosovskih vlasti o preregistraciji registarskih tablica legitimna, prema Stanovim rečima, važno je dati dovoljno vremena za sprovođenje ovog plana, pripremiti i sprovesti ga u bliskoj konsultaciji sa građanima, i u skladu sa evropskom praksom.

„Zaključci o slobodi kretanja iz 2016. godine uključivali su rokove za preregistraciju koji bi trebalo da daju smernice. Stoga smo od početka ovog procesa preporučivali Vladi Kosova da odredi rok od 12 meseci za ponovnu registraciju. Po istom obrazloženju, sada tražimo od Vlade Kosova da odloži postojeći rok za 10 meseci“ naveo je Stano u pisanom odgovoru.

Ovo produženje, prema njegovim rečima, omogućilo bi informativnu kampanju i sadržajnije i sveobuhvatnije konsultacije sa stanovništvom kojeg se tiče preregistracija. 

Istovremeno, tvrdi Stano, to bi omogućilo Kosovu da izda kosovske lične karte i vozačke dozvole svim kosovskim Srbima na severu.

„Mora se izbeći eskalacija tenzija i potencijalno nasilje na severu Kosova. To je od posebnog značaja u aktuelnom geopolitičkom kontekstu, kako bi se održala stabilnost u regionu“ rekao je Stano.

Comments

Pročitaj još