• Početna>
  • Vesti>

Vlajić: Svako društvo, pa i kosovsko, mora da prizna slobodu govora, nakon pisane presude uložićemo žalbu

Foto: Radio Mitrovica sever

Advokat Ivana Todosijevića Nebojša Vlajić rekao je za Radio Kosovska Mitrovica posle izricanja presude, da se presuda ne razlikuje mnogo od prethodne i da će nakon što dobiju pisanu presudu, uložiti žalbu.

„Ono što je Ivan Todosijević rekao spada u dozvoljenu slobodu govora, koja se priznaje svakome, i to kosovsko društvo i sud moraju da priznaju” kaže Vlajić.

„Mogu da kažem da se presuda, samo u kvantitativnom smislu razlikuje od one prethodne, koja je bila na dve godine zatvora. U kvalitetu nema nikakve razlike i to pokazuje da sud nema nikakav kriterijum, jer je za jedan isti događaj pre dve godine mogao da presudi dve godine zatvora, a danas na godinu dana zatvora. Naravno da smo nezadovoljni, jer smo tražili oslobađajuću presudu i siguran sam da ćemo na kraju doći do toga, dodao je on. Mi ćemo uložiti žalbu, ali rok za podnošenje žalbe počinje tek od onoga kada kada primimo pisanu presudu, što će verovatno biti kroz nekoliko nedelja. Nakon toga ćemo uložiti žalbu i videćemo šta će odlučiti Apelacioni sud“ kazao je Vlajić.

Prema njegovim rečima, Vrhovni sud je ranije imao drugačije mišljenje i prihvatio zahtev za zaštitu zakonitosti i ukinuo obe prethodne presude, zato je to i vraćeno na ponovno suđenje.

„Očekujem da, ako opet dođemo do Vrhovnog suda, da će ta odluka biti u našu korist, kao što je bila i prvog puta. Todosijević je odgovarao za ono što je rekao, a izrazio je svoje mišljenje o jednom događaju iz prošlosti, jer svako od nas ima pravo da misli o čemu god želi i šta god želi. Prema tome, za to ne može da se odgovara a pogotovo da se ide u zatvor. Sloboda govora obuhvata pravo da kažemo i ono što se nekome ne sviđa, a ne samo ono što nekome godi. To je suština slobode govora“ rekao je Vlajić.

Advokat Vlajić će već u toku dana ponovo razgovarati sa Todosijevićem, a kako nam je na kraju rekao, za sada nema novih informacija.

Comments

Pročitaj još