• Početna>
  • Vesti>

Gradonačelnik Peći prisustvovao ustoličenju srpskog patrijarja, pokazao da se može živeti u miru sa komšijama

Foto facebook

U doba kada kosovski premijer i predsednica Aljbin Kurti i Vjosa Osmani, uglavnom u negativnom kontekstu govore o Srpskoj pravoslavnoj crkvi i time produbljuju međuetnički razdor, kada vlast u Prištini odbija da ispoštuje odluku Ustavnog suda o vraćanju 24 hektara zemlje manastiru Visoki Dečani, gradonačelnik Peći Gazmend Muhadžeri pokazuje da se može živeti u miru sa komšijama.

Prisustvovanjem ustoličenju patrijarha srpskog Porfirija, gradonačelnik Peći pokazao je poštovanje prema SPC i srpskoj zajednici koja živi u ovom gradu.

Patrijarh se gradonačelniku Peći zahvalio na dolasku i poželeo da grad u kojem se nalazi Pećka patrijaršija bude najuspešniji na Kosovu.

Zahvalnost gradonačelniku je u kratkom razgovoru nakon ustoličenja uputio i princ prestolonaslednik Filip Karađorđević.

Gazmend Muhadžeri, potpredsednik Demokradskog saveza Kosova i gradonačelnik Peći u trećem mandatu, sedeo je sa leve strane patrijarha Porfirija tokom svečanog ručka koji je organizovan nakon ustoličenja.

Muhadžeri u javnosti često ističe da nikada ne deli građane na osnovu verske ili nacionalne osnove, te da se trudi da svi građani koji žive u Peći imaju ista prava.

Prisutan je na gotovo svim većim događajima koje organizuju različite zajednice u Peći tokom praznika.

Gradonačelnik Peći je bio prisutan i tokom ustoličenja prethodnog patrijarha SPC – Irineja 2010. godine, zbog čega je trpeo osude ekstremnog dela albanske zajednice.

Ipak, na poslednjim izborima je ostvario ubedljivu pobedu u prvom krugu, porazivši kandidata vladajućeg Samoopredeljenja i tako osvojio treći mandat.

Kfor čestitao na dobroj organizaciji ustoličenja Patrijarha

Kfor je naglasio da je dobra organizacija ceremonije ustoličenja patrijarha Porfirija u Pećkoj patrijaršiji  put napred u stvaranju uslova za miran suživot na Kosovu.

Kfor je na zvaničnoj Fejsbuk stranici naveo da je ,,ova aktivnost” pružila odličan primer koordinacije kosovske policije, Pećke patrijaršije, manastira Visoki Dečani i Opštine Peć.

,,Ovo je put napred u stvaranju uslova za miran suživot na Kosovu kao što je naznačeno Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da se obezbedi sigurno i bezbedno okruženje i sloboda kretanja za sve ljude koji žive na Kosovu”, naveo je Kfor.

Kfor je naveo i da dijalog dve strane doprinosi poboljšanju opšteg bezbednosnog stanja i potvrđuje ,,kontinuirane i nepristrasne napore Kfora da podrži mir, saradnju i napredak”. 

Comments

Pročitaj još