• Početna>
  • Vesti>

UNS: Istraživanje među mladima: Najviše nasilja u rijalitijima i informativnom programu

Foto: Ilustracija, N1

“Ne mogu novinari sami, potrebna je šira društvena akcija. Ovo se tiče svih nas”, rekla je Nevena Vrtulek, novinarka RTV-a, na radionici “Uloga medija u zaštiti mladih od rizičnog ponašanja na internetu” koju je u Novom Sadu održalo Udruženje novinara Srbije sa svojim ogrankom Društvom novinara Vojvodine (UNS-DNV).

Vrtulek se nakon lične tragedije posvetila borbi za decu koja trpe vršnjačko nasilje, a inicijatorka je i zakona za rano obaveštavanje roditelja “Saša alert” koji upozorava na pojavu novih droga na tržištu.

Ona je istakla da se nasilje među decom često prikriva ili označava kao ,,pubertetski nestašluk”.

Podsetila je i na odgovornost koju ima urednik, te da je i on zajedno sa svojim novinarima dužan da poštuje i štiti prava i dostojanstvo mladih i onih o kojima se piše i da poštuje pravilo pretpostavke nevinosti.

Katarina Šterleman, psihološkinja u Poljoprivrednoj školi sa domom učenika u Futogu sprovela je ove godine u toj školi istraživanje o povezanosti nasilja u medijima i agresivnosti kod mladih. Rezultati govore da 70 odsto ispitanika prati vesti na internetu i to najviše zabavni, filmski, sportski, a najmanje naučni program. Učenici se slažu da je najviše nasilja u informativnom i rijaliti programu.

Upitani su i kako se osećaju kada vide nasilje, te je 55 odsto njih reklo da su tada uznemireni, 23 odsto uzbuđeni, 22 odsto ravnodušni.

Važan je i podatak da 21 odsto učenika kaže da je bilo izloženo nasilju na društvenim mrežama, a isto toliko je bilo nasilno prema drugima. Zabrinjava podatak da je 11 odsto učenika svesno nanelo štetu drugima, a samo 3 odsto se kajalo.

Skoro polovina ispitanika misli da je novinarsko izveštavanje neobjektivno, a 84 odsto njih misli da novinari ne mogu da doprinesu prevenciji nasilja.

Šterleman je zaključila da društvo često toleriše agresivno ponašanje i ne reaguje dovoljno, a psihološki oblici nasilja prouzrokovani rizičnim ponašanem na internetu teško se prepoznaju i retko prijavljuju.

Marion Dautri, novinarka agencije Frans Pres predstavila je alate koji mogu da posluže u borbi protiv manipulacije u medijima. Pojasnila je koja je uloga algoritama u razotkrivanju foto-video montaže, odnosno netačnih informacija koje mogu da kod gledalaca prouzrokuju agresiju, stres, anksioznost i društvene probleme uopšte.

Dautri je navela i primere “anonimnih” portala koji koriste klikbejt kako bi zamaskirali nečiju objavu i predstavili je kao svoju. Upozorila je na to da novinari retko proveravaju tvrdnje koje se predstavljaju kao činjenice i da se sve češće zaključci donose samo na osnovu pročitanog naslova.

Radionica je sufinansirana od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavo

Comments

Pročitaj još