• Početna>
  • Vesti>

Prijem povodom Svetskog dana učitelja u Opštini Kosovska Mitrovica: Naš posao je privilegija

Foto: Radio Mitrovica sever

Svetski dan učitelja obeležava se danas u celom svetu. Tim povodom Privremeni organ Opštine Kosovska Mitrovica, organizovao je prijem za grupu ovih prosvetnih radnika, kako bi im pokazao da postoji svest koliko je to važan poziv i  koliko  su učitelji važne institucije u životima dečice.

I učiteljice kažu da je njihov posao veoma odgovoran, na momente težak, ali ubedljivo najlepši na svetu.

„Posle trideset godina radnog staža, mogu da kažem da i sada sa istim elanom radim ovaj posao“ kaže Miroslava Kuburović, učiteljica u OŠ „Branko Radičević“.

Poznaje dečju psihologiju, ali i roditeljsku, i iz te perspektive kaže da se situacija sa godinama menja.

„Deca su uvek interesantna. Generacije su drugačije, ali to ima svoju draž. Od nas se očekuje da budemo nežni, pažljiviji, da im pristupimo na jedan drugačiji način u odnosu na neke starije generacije, ali su i dalje prazan list papira po kom mi pišemo“ kaže učiteljica Miroslava.

Kaže, sa promenom ponašanja roditelja, menjaju se i generacije dece. Danas su roditelji blaži, fleksibilniji, popustljiviji, a kad se granica pređe,  to nije baš dobro.

„Danas je deci sve dopušteno. Mislim da roditelji najviše greše kada misle da bi oni svojoj deci trebalo da budu prijatelji.  Ja sam više sklona da kažem da bi roditelj trebalo da ostane roditelj, a dečica će naći svoje prijatelje u okruženju“ kaže višedecenijsko Miroslavino iskustvo.

Njena koleginica iz OŠ „Sveti Sava“ Jasna Dančetović takođe je u ovoj profestiji tri decenije i kaže da je rad sa decom privilegija.

„Deca su naše blago, oni upijaju kao sunđeri, a mnogo je toga negativnog – sa televizije, telefona… Roditelji moraju da znaju šta je primereno deci, moraju da imaju malo veću kontrolu  nad njima i da ih stimulišu u nekim da tako kažemo „normalnijim“ aktivnostima“ poručuje učiteljica Jasna.

Dodaje da je kod dece najlepše to što uvek znate na čemu ste – ili vas vole ili ne, nema laži niti prevare.

Učitelji su pored roditelja najvažnije ličnosti sa kojima se dete susreće u toj najosetljivijoj fazi života i zbog toga bi trebalo da im se na današnji dan, posveti posebna pažnja, rekao je u razgovoru sa učiteljicama predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić.

„Obrazovni sistem je ključan za srpski narod na Kosovu i Metohiji i tu posebno imamo u vidu značaj učitelja koji mnogo ulažu u obrazovanje ali i odrastanje naše dece. Hteli smo danas  da iskažemo poštovanje i zahvalnost na požrtvovanju svim učiteljima“ rekao je Spirić i podsetio da uspesi koje đaci ostvaruju na republičkim takmičenjima, najbolje pokazuju koliko se i kako sa decom radi.

„Ponosni smo što imamo ovu plejadu učitelja, koji daju ogroman doprinos baš kroz tu ljubav koju iskazuju, obavljajući ovaj  poziv“ dodao je Spirić.

Spirić je napomenuo da se i Ministarstvo prosvete Srbije i Školska uprava u Kosovskoj Mitrovici maksimalno trude da svi prosvetni radnici ostanu na svojim radnim mestima, a zbrinjavajući stambeno mlade bračne parove, Privremeni organ Opštine Kosovska Mitrovica u saradnji sa Vladom Srbije i Kancelarijom za KiM, nastoji da mladi ljudi ostanu, a potreba za učiteljima bude sve veća.

Svetski dan učitelja (prosvetnih radnika) se obeležava u celom svetu svake godine 5. oktobra. Proglasile su ga Ujedinjene nacije sa ciljem da se istakne uloga učitelja u obrazovanju i razvoju dece i naglase principi i preporuke o položaju učitelja i nastavnika. Svetski dan učitelja ustanovila je organizacija UNESKO 1994. godine.

Dan prosvetnih radnika u Srbiji se obeležava 8. novembra.

Comments

Pročitaj još