SO Severna Mitrovica: Usvojen budžet za 2023. godinu

Foto: Radio Mitrovica sever

Odbornici Skupštine opštine Severna Mitrovica, usvojili su danas sa 17 glasova, predlog budžeta za 2023. godinu u iznosu od 5.979.551 evro.

Zamenica gradonačelnika Opština Severna Mitrovica Adrijana Hodžić upoznala je odbornike sa predlogom budžeta u kome se navodi da će od ukupnog iznosa, na plate i dnevnice otići 3.058.819 evra. Za kapitalne investicije biće izdvojeno 2.195.343 evra, robe i usluge 455.389,opštinske troškove 90.000, dok će za subvencije Ministarstvo finansija obezbediti 92.450 evra, a od same opštine se očekuje da svojim prihodima obezbedi dodatnih 87.550 evra.

Iz budžeta kapitalnih projekata, u narednoj godini biće finansirano više projekata iz oblasti javne infrastrukture, obrazovanja i zdravstva na svim nivoima.

Predviđena je rekonstrukcija putne infrastrukture u ulicama Knjaza Miloša i Vlade Ćetkovića, zatim uređenje javnih i zelenih površina u ulici Lole Ribara, izgradnja potpornog zida u ulici Anrija Dinana, kao i rekosntrukcija vodovodne mreže ka sanelju Brđani i rekonstrukcija krova opštinske zgrade.

Kada je u pitanju ulaganje u obrazovni sistem, iz budžeta će biti izdvojena sredstva za renoviranje kabineta i dela krova u Srednjoj medicinskoj školi sa domom učenika.

Najavljena su i ulaganja u zdravstvo, pa će tako za potrebe mitrovačkog Doma zdravlja, biti obezbeđene mašine za pranje i sušenje veša i mašina za održavanje podova. Sredstvima opredeljenim za ustanove sekundarne zdravstvene zaštite na području grada, biće nabavljeni specijalizovani aparati poput gastroskopa, kolonoskopa, holtera, EKG aparata i dr.

Prilikom glasanja za budžet, dva odbornika iz Građanske inicijative Mitrovica,nisu glasala. Oni su zahtevali da se glasanje odloži, jer kako je rekao potpredsednik SO Severna Mitrovica Skender Sadiku, materijal o kome se raspravlja je trebalo odbornicima uputiti na vreme, kako bi pogledali i doneli odluku.

Hodžić je na to odgovorila da je drugi cirkular budžeta podeljen odbornicima još na prthodnom zasedanju skupštine, te da su nazivi projekata koji će iz budžeta biti finansirani, jedina novina sa kojom se odbornici danas susreću

Takođe je napomenula da nema više prostora za odlaganje usvajanja budžeta, jer je Ministarstvo finansija preporučilo da se to obavi na današnjem zasedanju.

Pored tačke posvećene usvajanju budžeta, na današnjoj sednici prema odluci kosovske Centralne izborne komisije, potpisivanjem izjave, odbornik Ninoslav Đerić, zamenio je odbornika Radovana Tanića koji je u maju mesecu ove godine preminuo.

Hodžić povodom Dana Bošnjaka: Opština Severna Mitrovica možda i jedini primer gde se poštuju sve manjinske zajednice

Na početku sednice, predsedavajući skupštini Nemanja Biševac, njegov zameni Skender Sadiku i zamenica gradonačelnika Adrijana Hodžić, čestitali su građanima bošnjačke nacionalnosti njihov praznik – Dan Bošnjaka.

Hodžić je napomenula da je položaj bošnjačke zajednice težak, ali da je opština Severna Mitrovica primer dobre prakse.

“Verujem da smo svi upoznati da je generalno položaj manjinskih zajdnciana Kosovu na nezavidnom nivou. S tim u vezi, moram da naglasim da je Opština Severna Mitrovica, naša opština, možda i jedini dobar primer na Kosovu gde se poštuju sve manjinske zajednice, uključujući i bošnjačku” istakla je Hodžić i zahvalila odbornicima, opštinskim službenicima, građanima i svim institucijama koji su svojim dobrim primerima, pokazali da je, kako je istakla “suživot moguć i da suživot nema alternativu”.

Comments

Pročitaj još