• Početna>
  • Vesti>

Petković: Upad Kosovskih bezbednosnih snaga na sever KiM protivno potpisanim sporazumima i direktna pretnja srpskom narodu

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Upad pripadnika takozvanih Kosovskih bezbednosnih snaga na sever Kosova i Metohije pod punim naoružanjem, do kog je došlo juče u opštini Zubin Potok, protivno je svim potpisanim sporazumima i dogovorima i direktna pretnja srpskom narodu na severu pokrajine, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Kako ističe Petković, reč je o direktnom kršenju dogovora iz 2013. godine sa generalnim sekretarom NATO, po kom pripadnici bilo koje vojne formacije koja dolazi iz Prištine nemaju pravo da borave na severu KiM bez duplog odobrenja – komandanta KFOR-a i četiri srpska gradinačelnika sa severa, koji takvo odobrenje nisu dali.

“Zbog toga za jučerašnji upad tzv. KBS ne postoji ni jedan jedini osnov niti opravdanje, već je novi u nizu poteza koji Aljbin Kurti povlači u cilju izazivanja tenzija, sukoba i destabilizacije prilika na terenu. Pitanje je da li je neko i ko prećutno dozvolio Kurtiju da u delo sprovodi svoje opasne namere i zbog toga je neophodno da se KFOR i međunarodne misije koje deluju na KiM jasno i nedvosmisleno opredele prema ovakvom dramatičnom kršenju sporazuma i jednostranim i opasnim potezima” navodi se u saopštenju.

Nema sumnje da ovakvi militantni potezi koje povlači Aljbin Kurti predstavljaju nastavak njegove ratnohuškačke politike kojoj je cilj tiha, ali nasilna okupacija severa KiM, jer je Kurti svestan da na drugi način ne može da natera Srbe da ga ikada prihvate, dodaje Petković.

“Tome služi i gradnja ilegalnih baza specijalnih jedinica na severu KiM, kao i učestali upadi Rosu u srpske sredine od Štrpca do Leposavića” navodi se.

“Srbi sa Kosova i Metohije duboko su uznemireni ovakvim pretnjama i zveckanjem oružnjem, ali i odlučni da ne nasedaju na provokacije, jer znaju da su uz njih država Srbija i predsednik Aleksandar Vučić” zaključuje se u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića.

Comments

Pročitaj još