• Početna>
  • Vesti>

Sednica parlamenta o KiM, Vučić predstavio izveštaj: Ni posredno ni neposredno neću priznati nezavisnost

Foto: RTS

Poslanici Skupštine Srbije razmatraju na posebnoj sednici parlamenta Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini od 15. juna 2021. do 1. septembra 2022. godine. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je izveštaj. Rasprava će trajati 10 sati.

Minutim ćutanja narodnom poslaniku Božidaru Deliću počela je posebna sednica Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji. Prisutno je 176 poslanika.

Na dnevnom redu parlamenta je Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom, koji će podneti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na početku sednice predsednik Skupštine Vladimir Orlić polemisao je sa poslanikom Aleksandrom Jovanovićem Ćutom. Orlić je rekao da nije u redu da se raspravlja o tome gde će ko da sedi. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na posebnoj sednici o KiM, obraćajući se poslanicima, da će makar deo tereta i briga našeg naroda podeliti sa njima, boreći se za ključno nacionalno pitanje za KiM.

Kada je nešto za naciju bolno tome mora da se pristupa odgovorno udruživanjem svih društvenih snaga, koje će nas podstaći da prevaziđemo razlike, istakao je predsednik.

Prema njegovim rečima, Skupština je pravo i jedino mesto gde se razgovor može voditi dubinski.

Odogovorna politika ne može da počiva na mitovima. Sopstvene mitove moramo da prilagodimo razumevajući koliki je njihov značaj u stvaranju duha srpskog naroda, ne bismo bez njih opstajali ali da izbegnemo sunovrat koje u prošlosti nismo mogli da izbegnemo, da ne ginemo uludo, kaže Vučić.

Tamo na Kosovu i Metohiji, zajedničkom i srpskom i albanskom, da pronađemo život za Srbe i Albance. Sve drugo vodi nas ka novoj dozi pustih snova koje niko neće moći da ostvari, rekao je Vučić.

Važno je da u politici ljudima ponudimo šta je realno i šta je moguće, da uradimo ono što možemo, prostor je takav da su nam mogućnosti za napredak oskudni, istakao je Vučić.

U uvodnom delu izlaganja izveštaja predsednik Srbije je rekao da je državna politika vezana za KiM vođena između željenog i mogućeg, a da su nam mogućnosti često veoma oskudne.

Predsednik Vučić je detaljno naveo kako se kretao broj Srba koji su živeli na kIm i da se procenjuje da ih tamo danas živi između 6,5 i 7 odsto.

“Najveći broj gubimo početkom 20. veka. Do nekog nacionalnog oporavka dosšlo je od 1921. godine kada je zabeležen rast od 26-34 odsto. Do 1961. se održava taj broj na 27 odsto a zatim strmoglavo pada na 11 odsto. Taj broj je do 2000. godine pao na 7 odsto a prema poslednjim procenama između kreće se između 6,5 i 7 odsto, ili oko 100.000 Srba koji žive na KiM”, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da istorijske tokove nije uvek moguće preokrenuti, ali nije i nemoguće.

“Želim, kao neko ko se zakleo nada Ustavom, da kažem da neću nikada, ni posredno ni neposredno, priznati nezavisnost Kosova, niti odsutati od borbe za KiM”, naglasio je predsednik Vučić.

Ne treba da postoji iluzika kod ikoga od nas, Kosovo je čedo Zapada i oni nikada neće odustati od njega, poručio je poslanicima predsednik Srbije.

“Teritorijalni integrite je sintagma svetinja kada se govori o Ukrajini, ali kada je reč o Srbiji ona je mala i hoće da je zgaze”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije kaže da u svim razgovorima sa predstavnicima zemalja sa Zapada srbiji se poručuje da ako hoće da idet napred, u budućnost i pripada modernim zajednicama mora da prihvatite nezavisnost Kosova, inače će da ostane sa druge strane zavese i neće moći da napreduje.

“Svaki razgovor sa njima je pitanje šta će Srbi da urade da umilostive zahteve Prištine. Posle NATO agresije 1999. godine oni su podsticali interese prištine, i radili na podelama među Srbima, u šta su uložili stotine miliona evra, praveći televizije i stanice koje treba da unesu nemir među Srbe, naparavili neke nove Srbe koji će biti spremni da priznaju nezavisnost Kosova”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je njegov najveći uspeh to što je sačuvano jedinstvo Srba.

“Mi smo uspeli da sačuvamo jedinstvo Srba, i južno i sevrno od Ibra, i to je moj veliki uspeh jer su Srbi razumeli da moraju da budu jedinstveni, da je to jedini način da sačuvamo naše nacionalne interese”, istakao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je Beograd poštovao sve dogovore, i one iz 2009, 2010, 2011 i 2013. godine, ali da Prištini svi ti dogovori služe da Srbi izvrše nešto, a kada Albanci treba nešto da ispune onda se pozivaju na ustav i slično.

“Ja ne znam kako će sve ovo da se okonča, ali ću sve od sebe dati da podržimo kompromisna rešenja i da sačuvamo mir sa Albancima. Želim da kličem miru, napredku i normalnosti, a da li ćemo to da uspemo to ne zavisi od nas”, rekao je Vučić.

Sistemski problem u pregovorima je taj što zapadni svet ne želi da prizna rezoluciju 1244 UN.

“Neće da čuju za nju i kažu da se ona promenila zbog situacije na ternu, i ne pada im na pamet da vrše pritisak na Prištinu da ispuni dogovoreno, pre svega formiranje ZSO. Čisto sumnjam da će se to i desiti, bez obzira na obećanja, osim na nivou nekakve nevladine organizacije”, kaže predsednik Srbije.

Događaji na terenu pokazuju da se suočavamo sa izuzetno teškom bezbednosnom situacijom, a na to ukazuje i poslednji slučaj u Babinom Mostu, gde su nožem ranjena dvojica Srba.

Kada smo se izborili za 10 opština, trebalo je da dozvole i Prilužje, Plemetinu i Babin Most, podsetio je Vučić. 

Vučić je rekao da se dijalog Beograda i Prištine suštinski nije pomerio, zato imamo na terenu jednostrano delovanje Prištine i povećani broj incidenata, što unosi strah kod Srba koje hoće da proteraju iz svih enklava sa juga i sa severa KiM.

Kaže da počinioci tih incidenata budu privedeni pa pušteni ili ne budu privedeni, a zabrinjava i institucionalno nasilje.

Prema njegovim rečima, na severu traje kontinuirana kampanja zastrašivanja Srba, što izaziva reakciju našeg naroda i po prvi put se pojavljuju lica u starim, novim različitim uniformama koji traže da brane KiM, to dovoljno govori o složenosti situacije  

Zaključno sa današnjim danom samo dva lica, iz Prizrena i Leposavića, su se prijavila za preregistraciju. Srbi neće da se odreknu srpskog imena i prezimena, svojih tablica, ne smetaju im albanske, ali neće da se odreknu Republike Srbije i to je njihov greh, ali i ono u čemu ćemo da ih podržimo, kaže predsednik.

“Želim da pozovem Kvintu da povedu računa da će doći kraj tom strpljenju, Srbi taj zulum više ne mogu da trpe. Molio sam ih da ne napuštaju prištinske institucije, ali ako ne budu imali izbora oni će čuvati svoja ognjišta. Mi ćemo sačuvati naš narod na Kosovu i Metohiji, to je moj stav koji je dobro poznat međunarodnoj zajednici”, rekao je Vučić.  

Kao vrhovni komandant nemam nameru da našu decu šaljem u rat, rekao je u obraćanju predsednik Srbije, naglašavajući da ima jasnu politiku, to je napredak a ne uništenje Srbije.

Istakao je da ne želi nijednoj, ni srpskoj niti albanskoj majci da vrati dete u kovčegu.

Vučić je rekao da kada je reč o KiM opet ulazimo u krizu za koju ne znamo kako će biti rešena i zamolio predstavnike Kvinte i sve druge da povedu računa o tome da strpljenje ima 10 stepenika i da jednom dođe do kraja.

“Srbi taj zulum više ne mogu da trpe”, poručio je Vučić.

Predsednik Srbije ne veruje da je moguće postići bilo kakav dogovor sa trenutnim rukovodstvom iz Prištine, jer njih interesuje samo primena sile.

“Poslednjih dana jasni su i pokušaji potpune promene armature razgovora o KiM od strane međunarodnih pregovarača. Za njih je mnogo važno da se krećemo ka neformalnom priznanju nezavisnosti Kosova, i taj pritisak će se povećavati”, istakao je Vučić.

Prema njegovim rečima dva su razloga za to, prvo jer niko ne želi otvaranje novog sukoba na Balkanu, a drugo što imaju potrebu da izbiju argument predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, jer ne mogu da objasne kako su protivno međunarodnom pravu izvršili agresiju nad Srbijom, koja nikada nije ušla na teritoriju neke druge zemlje.

“Vodimo oštru borbu za očuvanje naših nacionalnih interesa, pa smo tako došli do 7 povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova i sada imamo više zemalja koje ne priznaju nezavisnot Kosova nego onih koji tu nezavisnost priznaju”, naglasio je Vučić.

“Srbija će čuvati sebe jedino tako što će da brani međunarodni pravni poredak i na tome moramo da budemo istrajni. Živela Srbija”, rekao je Vučić na kraju predstavljanja Izveštaja o pregovaračkom procesu.

Predsednik Skupštine je otvorio raspravu, a poslanik Dveri Boško Obradović tražio je da se vreme za raspravu, koje je određeno da bude pet sati, produži.  

Posle toga je izglasano da rasprava traje deset sati.

Predsednici poslaničkih grupa pozvani su da uzmu reč u raspravi. Prvi za govornicom je Šaip Kamberi.

Na početku skupštinske rasprave opet je bilo sporenja oko sedenja. Došlo je do polemike između Aleksandra Jovanovića Ćute (Moramo-Zajedno), Vladimira Orlića i Đorđa Miketića (Moramo-Zajedno).

Posebnu sednicu parlamenta o Kosovu i Metohiji tražile su poslanička grupa SNS-a, kao i nekoliko opozicionih poslaničkih stranaka.

Pojedine opozicione stranke su podnele i svoje predloge rezolucije o KiM, poput Dveri i Narodne stranke, a svoju inicijativu predložiće na sednici i poslanička grupa “Ujedinjeni”.

Posebna sednica o Kosmetu počela je u 10 sati, a ukoliko bude potrebe trajaće dva dana.

Uoči posebne sednice, predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić kaže da će se o Kosovu i Metohiji govoriti otvoreno. 

O jedinstvu u parlamentu je teško govoriti, bilo bi jako dobro da neko iz opozicije izađe i podrži državnu politiku, kaže Orlić i dodaje da će Skupština glasati o izveštaju. 

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun rekao je za RTS da su dobili iscrpan izveštaj o toku pregovaračkog procesa, opisani su svi aspekti i sve teme koje su se nalazile tokom pregovaračkog procesa.

Biće dinamična i burna rasprava posebno oda strane opozicionih poslanika, rekao je Drecun uz očekivanje da će biti i konstruktivna.

Nijedan moj odlazak u Brisel nije skopčan ni sa čim lepim, rekao je predsednik Srbije i naglasio da sporazume koje je potisala vlada ove države, poput sporazuma iz 2013. godine, kao ozbiljna država moramo da priznajemo.

“U bajke ne verujem, ali verujem u realan i racionalan pristup. Kako da kažemo da nećemo da idemo u EU, ko će da nas zaštiti, koliko ljudi zapošljavaju nemačke, francuske, češke, poljske firme u našoj zemlji? Zar vi mislite da već ne čujemo pretnje da će povući investicije ako ne priznamo nezavisnost Kosova? Zar to sve treba da žrtvujemo da bismo nekome rekli ‘vi ste bajka’, ne možemo da govorimo kroz emocije”, istakao je Vučić.

Predsednik SPS-a Ivica Dačić izjavio je da se dijalog sa Prištinom mora nastaviti, jer drugog rešenja, osim rata, nema, ali da ne zna ko bi u tom ratu učestvovao.

Dačić je rekao da je čuo komentare da pregovore treba vratiti u Ujedinjene nacije, ali da su pregovori izmešteni na zahtev Srbije i da se po nekim pitanjima ne može nazad.

On je istakao da je najvažnije da se obezbede mir i bezbednost za Srbe na Kosovu i Metohiji, “jer bez njih, mi više nećemo imati o čemu da pregovaramo”.

Comments

Pročitaj još