Pahor: Sporazum o Zajednici mora da se primeni

Foto: Tanjug

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je da mora da se primeni sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani u sredu u Prištini, Pahor je rekao da sve dok nema drugih alternativa koje predlažu strane, treba primeniti ranije postignuti dogovor.

„Čak i u Beogradu, rekao sam, i prošli put ovde, vidim to kao put ka jačanju poverenja u sprovođenje postignutih sporazuma, u sporazumu Prištine i Beograda bilo je i stvaranje asocijacije opština sa srpskom većinom. Rekao sam i Osmani da pronađe rešenje za postizanje ovog dogovora, ne znam da li postoje alternative, ali sve dok nema predloga strana važi prethodno postignut dogovor”, rekao je on.

Pahor je u svom govoru rekao da će na 11. samitu procesa Brdo-Brioni, 12. septembra, biti reči o temama kao što je omogućavanje što bržeg pregovora za zemlje koje imaju status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, takođe da Bosna i Hercegovina dobije ovaj status do kraja godine, kao i da se ispuni zahtev za viznu liberalizaciju za građane Kosova.

„Druga tema je energetska kriza koja nas čeka tokom zime, mislim da je cilj da poručimo Evropskoj uniji da ne zaboravi Zapadni Balkan i da uloži više napora nego što je to učinila za krizu sa kovidom 19“, rekao je dalje Pahor.

On je izrazio zadovoljstvo što je na poslednjim sastancima u Briselu između Kosova i Srbije postignut, kako kaže, delimičan rezultat, postizanjem dogovora o ličnim kartama, dok očekuje da će pregovori biti nastavljeni bez zastoja.

„Moramo da budemo svesni da smo liderima u ovom regionu i okolini dužni da previdimo izjave koje narušavaju stepen poverenja. Ne radi se samo o Beogradu i Prištini, bavimo se i drugim problemima. Zadovoljan sam što su nas svi lideri svih zemalja obavestili da će učestvovati na sastanku u ponedeljak. Svestan sam da se odluke ili zajednička izjava mogu doneti konsenzusom“, rekao je dalje.

Povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Rusija nije narušila integritet Srbije i međunarodno pravo, jer nije priznala nezavisnost Kosova, dok je Slovenija to učinila, Pahor je kazao da je ta izjava tendenciozna i da je ponavljanje onoga što je već poznato.

„Znam za izjavu predsednika Vučića, kažem za oba naroda, svim državama u regionu i svetu da Slovenija i Srbija imaju različite stavove po pitanju Kosova, mi smo to prihvatili u ovoj zemlji, Srbija nije prihvatila, mislim da je ova izjava bila tendenciozna, ali je to ponavljanje onoga što postoji, i na beogradskoj konferenciji sam rekao da ne treba ugrožavati evropsku perspektivu i ugrožavati njenu bezbednost” rekao je Pahor.

Comments

Pročitaj još